Produžuju ili uvode policijski sat: Evropske zemlje nastavljaju uvoditi restriktivne mjere

korona 39

U Grčkoj je u utorak registrovano 2.166 novih slučajeva korona virusa, a preminulo je 13 pacijenata, pokazuju podaci Nacionalne organizacije za javno zdravlje, prenosi Tanjug.

Najviše zaraženih je u Atini i Solunu.

Ukupan broj zaraženih premašio je 44.000, a broj smrtnih slučajeva dostigao je 655, prenosi Katimerini.

Grčka je juče produžila policijski čas i zabranila rad restorana, barova, pozorišta i muzeja u najmnogoljudnijim dijelovima zemlje na mjesec dana, kako bi se izborila sa velikim brojem slučajeva COVID-19.

U Brazilu je u utorak registrovano 11.843 novih slučaja korona virusa i 243 umrlih od kCOVID-a 19, saopštilo je Ministarstvo zdravlja te zemlje.

Kako podsjeća Reuters, od početka pandemije u toj južnoameričkoj zemlji oboljelo je 5.566.049 ljudi.

Ukupno je umrlo 160.496 ljudi, najviše poslije SAD-a.

Mađarska u utorak u ponoć uvela vanredno zdravstveno stanje i policijski sat zbog porasta broja slučajeva COVID-a 19, što prijeti preopterećenjem bolnica, rekao je premijer Viktor Orban.

“Vrijeme je za donošenje novih mjera kako bismo mogli očuvati funkcionalnost naših bolnica i zaštititi živote starijih”, rekao je Orban u videosnimci na Facebooku.

Izvanredno stanje koje će vladi omogućiti da upravlja putem izvršnih uredaba stupa na snagu u ponoć, dodao je premijer.

“Moramo ostaviti po strani političke rasprave, treba nam brzo djelovanje i pravodobne mjere”, rekao je, dodajući da bi u suprotnom slučaju bolnice mogle biti preopterećene sredinom decembra.

Orban je rekao da će zatražiti od parlamenta da potvrdi uvođenje izvanrednog stanja na 90 dana i uvede policijski sat koji će trajati od ponoći do 5 sati.

U Mađarskoj su u utorak 84 osobe umrle od COVID-a 19, a ukupno je 1973 umrlih od početka epidemije.

Podaci Evropskog instituta za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) pokazuju da je Mađarska u utorak bila na trećem mjestu u Europi po broju umrlih na milion stanovnika, poslije Češke i Belgije

Prethodni članakUcjenjivali ga da izgubi nevinost s 15, silovali s 18, a danas je jedan od najpopularnijih glumaca
Sljedeći članakPristalica fanatičnih stavova i nevjerovatnih teorija zavjere ulazi u Kongres