Prof. Dautović: Borba za Ukrajinu je borba za svjetski poredak bez sile

kenan dautovic facebook
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Od početka ruske invazije na Ukrajinu čitali smo dosta analiza koje, između ostalog, govore i o mogućosti refleksije tog konflikta, koji je, jasno, duboko pogodio cijeli svijet, i na prostore Balkana i Bosne i Hercegovine.

Takve stavove mogli smo naći ne samo kod domaćih, odnosno regionalnih analitičara i eksperata koji su ukazivali na mogućosti da Putin izazove nova žarišta putem svojih eksponenata u ovom dijelu svijeta, a kako bi umanjio fokus na rusko-ukrajinsku krizu, već i u iskazima međunarodnih zvaničnika i medija.

Zanimljiv osvrt u tom smislu dao je prof. dr. Kenan Dautović, profesor Odsjeka za sigurnosne i mirovne studije Fakulteta političkih nauka u Sarajevu i bivši zamjenik komandanta Operativne komande za operacije Oružanih snaga BiH (OSBiH).

„Naravno da dešavanja u Ukrajini imaju veze sa BiH, ali imaju i sa cijelim svijetom jer brutalna, ničim izazvana, agresija na jednu suverenu državu mnogo više pokazuje na šta su sve spremni sumanuti lideri koji imaju silu i narativ o izmaštanim teritorijalnim pravima koje su ugradili u narodnu podršku“, upozorio je prof. Dautović.

Međutim, ovaj ekspert u oblasti konflikata ukazuje na širu sliku i kontekst rusko-ukrajinske krize.

„Borba za Ukrajinu je borba za svjetski poredak koji odbacuje silu kao oblik rješavanja nesporazuma“, zaključio je Dautović.

Vodi se teška bitka za glavni grad Kijev, odjekuju eksplozije i čuje se pucnjava, javlja CNN.

Najžešće borbe trenutno se vode u Vasilkivu, gradu 30 kilometara južno od Kijeva. Ukrajinske oružane snage saopćile su da su tokom noći srušile brojne ruske “neprijateljske ciljeve”, među kojima dva aviona, tenk…

Vladimir Putin, ruski predsjednik, jučer je pozvao ukrajinsku vojsku da izvrši državni udar i sruši aktuelnu vlast, za koje je rekao da su “banda narkomana i neonacista koji su se smjestili u Kijevu i uzeli za taoce cijeli ukrajinski narod”.
Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da su ruske snage zauzele grad Melitopolj u južnom ukrajinskom regionu Zaporožje, javljaju ruski mediji Interfaks i Sputnjik pozivajući se na ministarstvo odbrane te zemlje.

Jens Stoltenberg, generalni sekretar Sjeverno-atlantskog saveza (NATO) rekao je sinoć kako je stalno u konatktu sa Ukrajinom i da prate situaciju.
“Brodovi su spremni, uključujući trupe koji su nosači i udarači. Mi ćemo zaštiti svakog zaštitnika i svaki pedalj teritorije NATO-a”, kazao je između ostalog Stoltenberg.