Prof. Dautović: Opasno je tzv. samoorganiziranje, BiH ima legalne organe

kenan dautovic facebook
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Prof. dr. Kenan Dautović, ugledni profesor sigurnosnih i mirovnih studija Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, bivši zamjenik komandanta Operativne komande za operacije Oružanih snaga BiH (OSBiH), inače aktuelni načelnik Travnika, ukazao je na opasnosti pojave tzv. samoorganiziranja među bosanskohercegovačkim patriotima, a smislu odgovora na eskalaciju političke krize i moguće sigurnosne izazvove u našoj zemlji.

Profesor Dautović je tako reagirao na javne pozive određenih organizacija za obnovom članstva, što je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik – suočen s međunarodnim kritikama i sankcijama – klasičnom zamjenom teza iskoristio za legitimiziranje vojnih parada i opasnih poruka sa proslave neustavnog dana RS-a 9. januara.

Mediji pod njegovom kontrolom, također, spinuju navodnu bošnjačku mlitarizaciju itd.

“Potpuno razumijem bijes bh. patriotskih snaga jer da su one priredile ovakvo divljaštvo bila bi to potvrda islamističko-terorističkih nastojanja koje prijete Evropi i Svijetu. Ali je jednako opasno njihovo tzv. samoorganiziranje čije bi, eventualno, djelovanje u vidu revanšizma bilo krunski dokaz da su divljaci u pravu.

Bosna i Hercegovina je država koja ima svoje legalne organe i svako djelovanje izvan tog okvira je više nego opasno”, naveo je profesor Dautović.

Podsjetimo, pored parade 9. januara, prve dane 2022. godine obilježila je serija incidenata, posebno u vrijeme božićnih praznika. Incidenti i provokacije su zabilježeni u Janji, Prijedoru, Gacku, Doboju, Foči, ali i u Sandžaku u susjednoj Srbiji.