Portal 072info

Prof. Domazet: Djecu od vrtića treba podučavati IT pismenosti

U susret predstojećem Godišnjem sastanku Odbora guvernera Evropske banke za obnovu i razvoj, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu dr. Anto Domazet ističe da je investicijska konferencija Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koja će naredne sedmice biti održana u Sarajevu, jako značajna za Bosnu i Hercegovinu.

“Tu će se okupiti elita evropskog i svjetskog biznisa, što znači da ćemo imati priliku da prezentujemo različite poslovne mogućnosti, ali i da budemo u žiži odluka, koje se donose na evropskom i svjetskom nivou. Jer, svjetska i evropska ekonomija su u velikom previranju. Dakle, sagledat će se kakva je budućnost svjetske ekonomije, može li se očekivati recesija, koje su politike i strategije za prevenciju takvih pojava, te šta BiH u tom smislu može da uradi. To su itekako značajne teme”, kaže dr. Domazet.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ističe da strateške industrije, koje će biti fokus Investicijske konferencije EBRD-a u Sarajevu, kao što su informacione tehnologije (IT) i turizam, imaju važnu ulogu u budućem razvoju ekonomije, a samim time i Bosne i Hercegovine.

"To su izuzetno značajne oblasti za Bosnu i Hercegovinu. Mislim da tu zaista možemo ponuditi puno.
 U informacijskim tehnologijama imamo vrlo talentirane ljude. Ali, ako 
ne stvaramo nikakve uvjete da oni ostanu u ovoj zemlji, oni će biti 
dobra radna snaga u zapadnim zemljama. Po mom mišljenju, IT sektor je 
najbolji obrazac reformi koje su potrebne u Bosni i Hercegovini", 
poručio je profesor Domazet.

Naglasio je da je to prvenstveno reforma u školskom sistemu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Djecu treba od vrtića podučavati IT pismenosti i omogućiti im kontakte sa računarima, pratiti ih kao talente, omogućavati da, u daljem školovanju, odnosno u srednjoj školi, pa potom i na univerzitetu, uz povoljne start up mogućnosti, iskoriste svoje talente. Za sve to moraju imati prilike u Bosni i Hercegovini”, stav je Domazeta.

IT biznis je, kaže, globalizirani biznis i jako je važno da bude lociran u Bosni i Hercegovini: “On tržišta ima u čitavom svijetu. Dakle, momci i djevojke mogu servisirati i američka i pacifička tržišta i to uopće nije nikakav problem.”

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Što se tiče turizma, navodi profesor Domazet, Bosna i Hercegovina zaista ima konstantno rastuće rezultate.

“Moramo prevazići fazu u kojoj se turizam razvija organski, na bazi tržišnih poticaja, a uključiti i svjesnu akciju, odnosno dopunsku akciju institucija BiH, institucija entiteta, te gradskih i općinskih institucija, kako bi se turizam usmjerio u pravcu održivosti i to ekonomske, socijalne i ekološke”, poručio je Domazet.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Bosna i Hercegovina će 7, 8. i 9. maja biti zemlja domaćin jednog od najznačajnijih događaja u posljednjih dvadesetak godina, Godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a, povodom kojeg će, prema procjenama, ugostiti više od 2.000 predstavnika međunarodne poslovne zajednice, investitora, visokih vladinih zvaničnika (guverneri EBRD-a, ministri finansija, ekonomije, trezora ili Centralne banke) te predstavnika organizacija civilnog društva.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

FENA

Podijelite članak
  • 10
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME