sebijaizetbegovic


AUTOR:
072INFO PORTAL

DATUM:

Generalna direktorica KCUS-a, prof. dr. Sebija Izetbegović, govorila je o novom soju virusa, koji je sekvencioniran u Bosni i Hercegovini.

-Konstatovano je da je britanski soj novog koronavirusa prisutan. KCUS je također u posjedu aparata za sekvencioniranje virusa, tako da ćemo i mi biti u prilici raditi potvrđivanje takozvanog britanskog soja. Ono što smo ranije saznali je da se radi o mutiranom virusu Sars-Cov2,  izjavila je dr. Izetbegović, javlja N1.

Iskustva iz zemalja u kojima se taj mutirani virus ranije pojavio kažu da se taj soj navodno širi brže i da je klinička slika zaraženih teža nego kod prvotnog novog virusa Sars-Cov2.

-Dakle opasnost postoji, potrebno je održavati disciplinovano propisane mjere dok se ne izvrši imunizacija stanovništva,  objašnjava dr. Izetbegović, dodajući da nije sigurna da je dobra ideja dozvoliti posjete staračkim domovima i veća okupljanja.

-Ali nije moj posao da to određujem. Svjesna sam činjenice da su građani umorni od postojećih mjera jer sam i sama nekada umorna, ali sam isto svjesna da samo disciplina i striktno poštivanje epidemioloških mjera mogu da nam pomognu do vakcinacije. Jednostavno moramo izdržati još neko vrijeme, istakla je generalna direktorica KCUS-a.