Portal 072info

Prof. dr. Koluder-Ćimić: Uozbiljimo se, koronavirus se širi bez logike, odabira

F40E34F2 3EF8 41D3 B7E4 95E91979C40D
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Nakon brojnih analiza aktuelne zdravstveno-epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, te razmjene mišljenja i prijedloga, Krizni štab Ministarstva zdravstva KS nedavno je donio Naredbu sa restriktivnijim mjerama, čija bi primjena trebala doprinijeti smanjenju broja zaraženih koronavirusom, ne samo u kantonu, već u cijeloj Federaciji BiH i Bosni i Hercegovini, piše Radiosarajevo.ba.

Saglasnost na ovu naredbu dao je i ministar zdravstva Kantona Sarajevo Rusmir Mesihović.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Da je situacija više nego ozbiljna potvrđuje i objava prof. dr. Nade Koluder-Ćimić, bivše direktorice Infektivne klinike Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu (KCUS). 

Njemu objavu na Facebooku prenosimo u cijelosti: 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Uozbiljimo se! Korona virus se s našom poznatom ležernošću počeo širiti nekontrolisano, bez logike, odabira. Budući je prirodna zoonoza javljat će se ciklično i to je dovoljna činjenica da ga već jednom prihvatimo kao saputnika i jednog od životnih izazova. A rasprave o njegovoj ulozi u bioterorizmu, sveprisutne razlike u interpretiranju njegovog porijekla, djelovanja… ostavimo vremenu. Očistimo ga od politizovanja, upoznajmo, poštujmo. Razgovarajmo o njemu afirmativno u smislu da mu se možemo suprotstaviti individualnom zaštitom, distancom i već u praksi provjerenim lijekovima koji pomažu. Kroz život znamo da je apsolutna istina daleka a alternativnu ne prihvatajmo. Strpimo se.Vrijeme radi za nas”, napisala je specijalistkinja infektolog prof. dr. Nade Koluder-Ćimić.

Uglednu profesoricu i infektologa smo kontaktirali nakon ove objave da nam malo više pojasnio o opasnostima koji dolaze sa pojavom ovog zaraznog i prenosivog virusa. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Moja misija je kao infektologa u penziji, koja je vrlo aktivna, da prenosim i educiram naše stanovništvo te da obične smrtnike, koji još imaju dileme u vezi ovog virusa, podučim. Živjet ćemo s ovim virusom još dugo. SARS, COVID… javljat će se u ciklusima i ovo je vijek tih virusa. Mi moramo u našem dress-codu uvesti zaštitnu masku zasigurno, više neće biti ni bliskosti među ljudima”, kaže prof. dr. Nade Koluder-Ćimić za Radiosarajevo.ba.

Ona tvrdi da je naša zaštita najbolje rješenje protiv koronavirusa, kako za pojedince, tako i za cijelu porodicu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

“Izgleda da se ne stvara kolektivni ili solidni imunitet. Antitijela su kratkog vijeka u čovjekovom organizmu. Pa je kompromitirana i buduća vakcina. Ostalo je do lijeka koji se treba istražiti. Iz tog razloga se trebamo strpjeti”, dodala je prof. dr. Nade Koluder-Ćimić za naš portal.

Radiosarajevo.ba

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
Podijelite članak
  • 22
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke: Bh. zdravstveni sistem nije spreman da drži pod kontrolom koronavirus

072info.com

Od početka pandemije korona virusa u BiH, oporavilo se preko 8 hiljada osoba

072info.com

Klubovi puni gostiju koji ne nose maske: Mladi misle da korona za njih nije opasne, ne žele da im život stane

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME