pp
AUTOR: H.D.
DATUM: pro 11, 2021 @ 18:30
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Da, ovo je očigledno kršenje Dejtonskog sporazuma i udar na ustavno – pravni poredak BiH, a konačan cilj je secesija RS, kazao je za „Avaz“ ugledni profesor i ekspert za ustavno pravo, Nurko Pobrić. Dodaje da većina građana BiH vjeruje da će najveća politička i ustavna kriza nakon rata u određenom momentu biti zaustavljena, ali je veoma neizvjesno kuda ide ova zemlja nakon jučerašnje sjednice NSRS i usvajanja spornih odluka.

– Mi kolokvijalno kažemo – međunarodna zajednica, mada pod tim svašta podrazumijevamo, ali osim nje možda bi, po zahtjevu ovlaštenih predlagača, sada trebao reagirati Ustavni sud, s jedne, a s druge strane Tužilaštvo BiH. To su tri organa, tri strane, koje bi mogle nešto učiniti u ovom trenutku – kazao je prof. dr Pobrić u razgovoru za „Avaz“.

Krivična djela

On podsjeća da je iz Tužilaštva BiH ranije saopćeno da je zbog prijetnji ustavnom poretku „otvoren spis“ protiv Milorada Dodika, te dodaje da je sada na tužiteljima da procijene postoje li već obilježja krivičnog djela.

– U fazi nekih predistražnih radnji Tužilaštvo ne može davati određene podatke. Jesu li već do sada našli elemente krivičnog djela, to ne znamo i ne možemo ni znati u ovoj fazi postupka, pa čak ni ako je otvorena istraga – dodaje profesor Pobrić.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Podsjetimo, poslanici NSRS, bez prisustva kolega iz opozicije, sinoć su usvojili zaključke kojima je započet proces neustavnog otimanja nadležnosti sa državnog nivoa.

– Sve se još zasniva na radnjama koje nisu realne. Ako se dođe do situacije, a što je Dodik najavio, da će fizički spriječiti djelovanje OSA-e, SIPA-e, da će spriječiti izbore, onda bi to očigledno bilo krivično djelo. Sinoćnji zaključci obavezuju Vladu RS da u roku od šest mjeseci donese zakone iz određenih oblasti. To su odbrana, indirektni porezi i VSTV, kao tri oblasti gdje su se entiteti složili da prenesu nadležnosti na državni nivo. Suština je da se te nadležnosti ne mogu jednostrano vratiti. To nisu obični ugovori iz građanskog prava, nego su to javno – pravni ugovori. Te se nadležnosti ne mogu vratiti bez izmjene Ustava jer to su sada ustavne nadležnosti države BiH. Zato bi, po meni, Ustavni sud ovdje imao posla – pojašnjava Pobrić.

Prećutni dogovor?

Pravni ekspert zabrinut je zbog ponašanja međunarodne zajednice, tako da nijedan od mogućih scenarija ne želi isključiti.

– Bojim se da oni možda i fingiraju svoje dolaske ovdje, da postoji neki prećutni dogovor sa Dodikom da on radi to što radi. Po nekim pisanjima pojedinih ljudi iz RS koji se bave naučnim radom, to bi bio konačan završetak formiranja nacionalnih država na području Balkana i Evrope. BiH je ostala jedina višenacionalna država na području bivše Jugoslavije i sad bi i nju trebalo podijeliti tako da budu dvije, eventualno tri nacionalne državice i onda bi to bio kraj. To jesu nagađanja, ali ni to ne treba isključiti – ističe prof. dr Nurko Pobrić.

LIDER