Prof. dr. Senka Mesihović-Dinarević: Jak bol u grudima ne mora uvijek ukazivati na infarkt

Prof. dr. Senka Mesihović-Dinarević: Jak bol u grudima ne mora uvijek ukazivati na infarkt

Pod pokroviteljstvom Udruženja kardiologa Bosne i Hercegovine u Sarajevu je održana peta škola „EKG u praksi“, posvećena akutnom koronarnom sindromu. Razmatrane su dijagnostika i terapija infarkta miokarda kod odraslih, ali i kod djece, uz najnovije smjernice, protokole i vodiče Evropskog udruženja kardiologa.

Najčešći uzroci

– Infarkt miokarda je kliničko stanje koje se naglo razvija i udruženo je s iznenadnim smanjenjem ili prekidom toka krvi u krvnim sudovima koji snabdijevaju srce. Za razliku od aterosklerotske koronarne arterijske bolesti kod odraslih pacijenata, nedostatak kisika i infarkt miokarda kod djece često su udruženi s anomalijama koronarnih arterija, kao i urođenim srčanim anomalijama – kaže za “Avaz” prof. dr. Senka Mesihović-Dinarević, pedijatar kardiolog, koja je učestvovala u radu škole.

Dodaje da su dijagnostički kriteriji kod odraslih pacijenata, elektrokardiografski, ehokardiografski i enzimski, jasno definirani, ali da kod djece postoje poteškoće.

– Najčešći uzroci pedijatrijskog infarkta miokarda su abnormalan polazak lijeve koronarne arterije iz plućne arterije, tzv. ALCAPA sindrom. Ukoliko se ne tretira u prvoj godini, mortalitet iznosi do 90 posto usljed miokardne ishemije i insuficijencije mitralne valvule (srčane mane), što dovodi do srčanog zatajenja – ističe dr. Mesihović-Dinarević.

Nepravilan rad

Nepravilan rad srčanog mišića uzrokuje jak bol u grudima, upozorava naša sagovornica, pa je izuzetno važno utvrditi da li je bol u grudima kardijalnog porijekla ili ne.

– Kod 85 posto ovih pacijenata simptomi se jave u uzrastu od 2 do 3 mjeseca, u vidu rekurentnih epizoda distresa, značajnog uvećanja srca na rendgen snimku te znacima srčanog zatajenja. U neuobičajenim slučajevima klinička slika sa simptomima ishemije miokarda može biti odgođena do ranog djetinjstva ili čak odrasle dobi – pojašnjava dr. Mesihović-Dinarević.

Potrebni detaljni podaci

Dr. Senka Mesihović-Dinarević sugerira kako je neophodno da ljekar uzme detaljne podatke o bolesti djeteta, porodičnoj anamnezi, provede protokol dijagnostike i terapije prema uzroku i kliničkom statusu pacijenta, uz kontinuiran monitoring djeteta hospitaliziranog na jedinici intenzivne njege i terapije. Posebno ističe da je koronarna bolest tokom pandemije koronavirusa imala globalni utjecaj na zdravstvo, a karakterizirana je visokim mortalitetom i morbiditetom širom svijeta.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica

POVEZANE OBJAVE