Prof. dr. Senka Mesihovic-Dinarević upozorava: COVID-19 kod djece izaziva novu bolest!

senka doktorica ss decembar
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Zbog enormnog rasta broja oboljelih od COVID-19 u našoj zemlji, roditelji djece u Bosni i Hercegovini su sve zabrinutiji.

Otud i potreba da se u našoj javnosti, u kakofoniji raznih (dez)informacija, čuju i glasovi poput prof. dr. Senke Mesihović-Dinarević, redovne članice Evropske akademije nauka i umjetnosti, predsjednice Odbora za kardiovaskularnu patologiju Odjeljenja medicinskih nauka Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, profesorice Univerziteta Ujedinjenih nacija i člana Kraljevskog Koledža pedijatara i dječjeg zdravlja u Velikoj Britaniji.

Piše: Faruk Vele

Portal Radiosarajevo.ba u dva navrata donosi njezina promišljanja, savjete ljekarima-pedijatrima, ali i roditeljima u pogedu COVID-19.

“Većina djece s dokazanom COVID-19 infekcijom su bez simptoma ili ispoljavaju blage simptome. Međutim, mali broj djece je u posljednja dva mjeseca identificiran s razvijenim značajnim multisistemskim inflamatornim odgovorom. Sva djeca su tretirana po standardnim protokolima. Djeca sa ovom bolešću mogu zahtijevati hospitalizaciju na pedijatrijskim intenzivnim njegama uz multisistemski timski pristup bolesti, koji uključuje pedijatre, infektologe, kardiologe, reumatologe, imunologe i epidemiologe”, kaže na početku profesorica Mesihović-dinarević.

Rijetka bolest

Ova izuzetno rijetka bolest je izlječiva ako se na vrijeme dijagnosticira.

“Ovaj rijetki sindrom ima zajedničke karakteristike s drugim pedijatrijskim inflamatornim bolestima uključujući Kawasaki sindrom, stafilokokni i streptokokni toksični šok sindrom, bakterijalnu sepsu i sindrom aktivacije makrofaga, može se prezentirati i neuobičajenim bolom u trbuhu uz povišene markere upale. Rano prepoznavanje ove bolesti od strane pedijatra u specijalista je od presudnog značaj za pravovremeni tretman i ishod bolesti. Novi multisistemski inflamatorni sindrom nas je podsjetio da djeca imaju neuobičajen i rijedak odgovor na etiološke faktore”, dodala je ugledna profesorica.

ČITAJ JOŠ:  Nekadašnji gigant ostao bez radnika: Najstarija bh. građevinska kompanija pred stečajem

Kawasakijeva bolest/mukokutani limfonodularni sindrom/ to jeste generalizovana febrilna bolest koja nosi značajnu patologiju srca, a čiji uzrok nije poznat, predstavlja vaskulitis koga obično pokreću virusi.

“Organizam u borbi s virusom počne da napada sopstvene krvne sudove, često pogađa djecu uzrasta ispod pete godine, udružen je s povišenom temperaturom, kožnim osipom, otokom žlijezda, konjunktivitisom, a u teškim slučajevima inflamacijom koronarnih arterija koja se jasno uoči ultrazvučnim Kolor Doppler pregledom srca. Koronarna arterija se proširi, nastaje aneurizma koronarne arterije uz mogućnost infarkta miokarda djeteta. Razlog za pojavu ovog sindroma nije oslabljen imunitet već imuna reakcija koja jeste indivudualna, može da se pojavi kod djece koja su zdrava, kada nakon što preleže neku infekciju, dođe do ovog fenomena”, smatra Mesihović-Dinarević.?

Ukoliko se ne liječi na vrijeme ishod može biti letalan, a ako se prepozna kasno, mogu ostati trajne posljedice na koronarnim arterijama uz rizik za cijeli život od infarkta miokarda!

ČITAJ JOŠ:  Dvojnik Aleksandra Vučića je mladić iz Hrvatske: Tražim djevojku kojoj neće smetati što ličim na njega

Šta roditelji trebaju primijetiti?

“Kawasaki sindrom se liječi terapijom imunoglobulina i kortikosteroida, uz aspirin, bolest nije infektivna nego reaktivna. Ukoliko roditelji uoče neke od ovih simptoma, povišenu temperaturu, a da ne znaju zbog čega se javila, ospu i druge promjene karakteristične za Kawasaki, obavezno odmah treba da odvedu dijete ljekaru, pedijatru, porodičnom ljekaru! Dvoje od 20 hospitalizirane djece, prema kazivanjima ljekara iz Irske, je zahtijevalo tretman u intenzivnoj njezi, srećom do sada nije saopšten letalan ishod”, riječi su dr. Mesihović-Dinarević.

Ova saopštenja o bolesti kod djece jesu alarm, upozorenje i nešto što se trenutno istražuje u svijetu od strane velikog broja istraživača.

Profesorica navodi da je u kontaktu s ljekarima pedijatrima u našoj zemlji, kao i Engleskoj, Italiji i Austriji. Izmjenjuju mišljenja i iskustva u tretmanu djece, svakodnevno prate epidemiološke trendove bolesti u svijetu.

Ističe da je potreban profesionalizam, pažljiv i detaljan pristup i djetetu i roditeljima, poštovanje uputa epidemiologa, infektologa i kriznog štaba, rigorozno poštovanje mjera prevencije infekcije. Također, treba slijediti puteve tretmana i dijagnostike bolesti.

Kao član Kraljevskog Koledža pedijatara i dječjeg zdravlja u Velikoj Britaniji, profesorica Mesihović-Dinarević je sedmično u toku sa korona situacijom u Velikoj Britaniji, te posebno zahvalna na dijeljenju informacija kao što su: utjecaj COVID-19 na zdravlje djeteta, zdravstvene usluge za zdravlje djeteta…

Upozorenje pedijatrima

Profesorica Mesihović-Dinarević navodi da su 28. aprila 2020. objavljenja prva iskustva ljekara iz Sjeverne Italije i Irske (Our Lady’s Children’s Hospital iz Dublina) o
inflamatornom sindromu kod djece uzrasta ispod devet godina koji je povezan sa COVID-19.

ČITAJ JOŠ:  ZENICA: Predstavljene poslovne ideje u sklopu Projekta zapošljavanja mladih (YEP)

“Ljekari navode da je to nova bolest, koja može biti uzrokovana koronavirusom, i to COVID-19 virusom. Brojevi oboljele djece jesu mali, ali obzirom da nisu 100% sigurni jer neki pacijenti nisu imali pozitivan test. Rade dosta istraživanja i navode da je ova situacija zabrinjavajuća. Upozorenje o ovoj bolesti je došlo i iz Velike Britanije, da su djeca bez oboljenja drugih sistema umrla od rijetkog inflamatornog sindroma za koje naučnici vjeruju da je povezan sa korona virusom. Italijanski i britanski medicinski eksperti istražuju moguću vezu između korona pandemije i žarišta teške inflamatorne bolesti među djecom koja su hospitalizirana sa visokom temperaturom i proširenim koronarnim arterijama”, navela je Mesihović-Dinarević.

Bolest je slična Kawasaki sindromu, stoga profesorica i ovim putem upozorava da pedijatri budu oprezni u svakodnevnom radu i pomisle i na ovu bolest!

Radiosarajevo

GODISNJICA
MARKETING