Prof. dr. Zelija Velija: Alopecija je autoimuna bolest i neophodno je pronaći uzrok

a 17
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Prof. dr. Zelija Velija, specijalista interne medicine i subspecijalista endokrinologije za portal “Avaza” objasnila je šta je autoimuna bolest alopecija od koje boluje Džejda Pinket Smit (Jade Pinkett), supruga glumca Vila Smita (Will Smith).

Podsjetimo, preksinoć je na ovogodišnjoj ceremoniji dodjele nagrada Oskar Vil Smit (Will Smith), koji je dobio zlatni kipić za najbolju glavnu mušku ulogu, fizički napao voditelja Krisa Roka (Chris Rock). Razlog je taj što se Rok našalio na račun izgleda njegove supruge Džejde Pinket Smit (Jade Pinkett), aludirajući na njenu ćelavost. 

Stres, nedostatak vitamina, minerala…

Alopecija je autoimuna bolest koja napada folikule dlake. Opadanje kose, kazala je dr. Zelija Velija, može biti neprimjetno, a može opadati i u pramenovima.

– Na glavi se pojavljuju vidljivi krugovi bez kose. Nije poznato zašto se ova pojava događa, ali moguće je da je u pitanju stres, nedostatak vitamina, minerala, a može biti i genetski, hormonalni poremećaji ili neki drugi poremećaji koji dovode do ovog oboljenja – kazala je dr. Velija.

Liječenje uzroka

Prema riječima dr. Velije lijek se krije u liječenju uzroka.

– Ako je u pitanju deficit željeza onda se ide na korekciju željezom, i vi ćete riješiti problem. Također, ako je u pitanju hormonalni disbalans onda korekcijom tog disbalansa. Sve zavisi od uzroka oboljenja – kazala je dr. Velija.