B8A269F3 151B 46E7 851E 6A8CD844A6A6
AUTOR: H.D.
DATUM: stu 11, 2021 @ 21:30
KATEGORIJA: BiH / Vijesti
FIXGEHALT

Bivši ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija nedavno je bio jedan od učesnika Global Baku Foruma, na kojem se, između ostalog, govorilo o ključnim izazovima zapadnog Balkana te njegovoj perspektivi u Evropskoj uniji.

NER FIT

U razgovoru za „Avaz“ Lagumdžija ističe da EU u ovom trenutku nema ni političke ni moralne kapacitete da integrira zapadni Balkan, ali da je baš stoga bitno posvetiti se ekonomskoj integraciji.

Moralni kapacitet

– Evropa u ovom trenutku nema moralni kapacitet za širenje, jer razni orbani divljaju po Evropi i oni nisu samo u Mađarskoj. Širom Evrope postoje razni orbančići, koji pokušavaju da promoviraju Evropu zidova kao kršćansko predziđe ne znam ni ja čega. I Evropa, u krajnjem slučaju, treba reći, trenutno nema ni politički kapacitet da nas primi, ali ima ekonomski. Hajmo iskoristiti taj ekonomski potencijal – smatra Lagumdžija.

Zbog toga su, kako navodi, važne inicijative poput „Otvorenog Balkana“ i „Berlinskog procesa“.

Tekst se nastavlja nakon reklame

– Trebamo unutar „Berlinskog procesa“ i „Otvorenog Balkana“ inicirati proces ne samo integracije zapadnog Balkana između sebe nego napraviti iskorak u kojem će nam EU ponuditi petogodišnji program u kojem će zemlje zapadnog Balkana na kraju ući u zajedničko tržište i sa zemljama Evropske unije – navodi Lagumdžija.

Botanička bašta

Ističe kako ovaj plan treba biti realiziran kroz tri koraka, prvi bi bio stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta, drugi transformacije regionalne ekonomije u zelenu, a treći je infrastrukturno ulaganje SAD i EU u države zapadnog Balkana uz pomoć evropskog i američkog kapitala i razvojnih banaka koje su pod njihovom kontrolom.

– U suprotnom će biti sve veći jaz između ekonomske razvijenosti zapadnog Balkana i Evropske unije, što će doprinijeti samo još većem odlasku ljudi s ovog prostora – tvrdi Lagumdžija.

Prvo ekonomija

– Često sam imao osjećaj kad je Dejton potpisan, sa svim svojim manama, da kažem: „Pa ovaj Dejton nam nije donio ništa nego mir.“ Sjetio sam se Vilija Branta (Willy Brandt), koji je govorio: „Mir nije sve, ali bez mira ništa nije moguće.“ E, ja sad idem korak dalje i kažem: „Ekonomija nije sve, ali bez ekonomije danas ništa nije moguće.“ I idem dalje pa kažem: „Obrazovanje nije sve, ali bez obrazovanja ništa nije moguće.“ I mi se trebamo tome posvetiti u miru, a to su ekonomija i obrazovanje – smatra Lagumdžija.

LIDER