Profesor Adis Maksić: U BiH se lome koplja velikih sila

o 1

Adis Maksić, profesor na Odsjeku za međunarodne odnose i evropske studije Univerziteta Burch, kazao je za portal “Avaza”, da se u BiH trenutno, kao i toliko puta kroz historiju, lome koplja velikih sila. 

Dominantna sila

– Milorad Dodik se tu nalazi u ulozi operativca politike Kremlja, i sasvim je logično da je išao u Moskvu kako bi koordinirao naredne korake. Ti koraci se trebaju posmatrati u kontekstu šireg aktiviranja žarišta na mjestima kontakta između američkih i ruskih sfera utjecaja.

Moskvi je sigurno prioritet situacija u Ukrajini, koja graniči sa Rusijom i koja spada u tzv. “blisko inostranstvo”, što je koncept u ruskoj geopolitičkoj kulturi koji ocrtava teritorije gdje se Rusija teži ostvariti kao dominantna sila. U tom nastojanju, spremna je da destabilizira uticaj zapadnih sila na drugim prostorima gdje im lokalne dinamike to omogućavaju – kaže profesor Maksić.

Ističe, da tu spada i eskalacija na Balkanu.

– A postojanje Dodika i drugih regionalnih izvršitelja omogućava joj da žarište otvori uz relativno nisku cijenu. Dakle, odnosi između Amerike i Rusije su u trendu zaoštravanja koji nema neki unaprijed određen rezultat. Politike se oblikuju i adaptiraju iz dana u dan na osnovu poteza druge strane. Zato i vidimo oklijevanje po pitanju korištenja instrumenata pritiska od strane zapadnih sila, poput sankcija kojima Bajdenova administracija sada prijeti, ne samo Dodiku i lokalnim akterima, već i samoj Rusiji.

Širenje ruskog utjecaja

Tajming i opseg ovih mjera će u velikoj mjeri ovisiti o narednim koracima druge strane. U ovoj konstelaciji, Bajdenova administracija će nastaviti podržavati integritet Bosne i Hercegovine, novog visokog predstavnika i reformske procese, ako ni zbog čega drugog, onda jer se time suprotstavlja širenju ruskog utjecaja – zaključuje profesor Maksić. 

IZVORAvaz
Prethodni članakU 51 zemlji živi cijela jedna iseljena Federacija BiH
Sljedeći članakNapravite masku za lice od jabuka