Profesor Dino Abazović: Put u Evropsku uniju ne odgovara korumpiranoj eliti

Profesor Dino Abazović: Put u Evropsku uniju ne odgovara korumpiranoj eliti

BiH je na prijelomnoj tački na kojoj mora odlučiti hoće li biti servis svojim građanima i odlučno krenuti ka EU, osigurati poštivanje ljudskih prava, jačati borbu protiv korupcije i vladavinu prava. Ovo je u razgovoru za „Dnevni avaz“ izjavio profesor Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Dino Abazović, navodeći primjere drugih država koje su također kompleksne, ali funkcioniraju unutar evropskog okvira i EU kao generacijskog projekta.

Velika prednost

– Sada smo zaista nadomak toga, nezavisno od toga što se to u medijima pokušava prikazati kao rezultat geopolitičkih okolnosti koje nam idu u prilog. Sjetimo se čuvenog Žaka Širaka (Jacques Chirac, bivši predsjednik Francuske, op.a.), koji je kazao da je Evropa umjetnost. I kod nas su evropske integracije umjetnost mogućeg, ali ne po cijenu nipodaštavanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta države. Veliku prednost za veoma kratko vrijeme će nam donijeti fondovi EU namijenjeni svim zemljama kandidatima – kaže Abazović.

Siguran je da je evropski put BiH nezaustavljiv, samo je pitanje kojim tempom će se sve odvijati. Kaže da je on trenutno zaustavljen zbog onih koji su vladali na potpuno suprotnim identitetima i vrijednostima.

– Kada imate određene kriterije i standarde koje trebate ispuniti, onda znate da tu nema mjesta politikama koje su do sada vladale. Zato se i trude da ga na sve načine zaustave. Međutim, da nisam optimista, vjerovatno sada o ovome ne bih ni razgovarao, već biste me na nekoj destinaciji u Njemačkoj zvali da nešto kažem – navodi Abazović.

Kupovina vremena

Rezolucija o genocidu u Srebrenici u srijedu će se naći na dnevnom redu Generalne skupštine UN-a. Zloupotrebu ovog dokumenta za dodatne tenzije u regionu Abazović vidi kao jeftin izgovor koji vrijeđa žrtve.

– Kolektivna krivica ne, već moralna odgovornost može biti kolektivna. Sve koincidira s evropskim putem, a i dobro je što koincidira, jer Evropa je upravo izgrađena na vrijednostima antifašizma i borbe protiv svake vrste zločina. Ova nervoza je pokušaj kupovine još malo vremena korumpiranoj eliti koja je ljude u RS dovela u lošu ekonomsku poziciju i opću besperspektivnost. Ako pogledate koliki je broj ljudi otišao iz RS, ali i iz FBiH, u želji za ekonomskom sigurnošću i normalnim životom, bit će vam jasno koja su njihova opredjeljenja. To sigurno nije ono što čujemo s govornica i iz TV izjava trenutnog rukovodstva – zaključuje profesor Dino Abazović.

Iste prijetnje 276. put

Nakon iskustava iz 90-ih godina samo naivni mogu biti sigurni da se zlo i na ovim prostorima neće pojaviti u sličnom obliku, ali Abazović ne vidi mjesta za paniku kao da će se to sutra desiti.

– Mislim da je previše geopolitičkih žarišta otvoreno i da bi jedno novo, bilo kojeg intenziteta, bilo previše. Ne vidim da ima ni ekonomskih, ni vojnih, ni bilo kakvih kapaciteta za bilo šta. Da ćemo imati mučnu retoriku, to hoćemo sigurno, ali ovo je 276. put da slušamo iste prijetnje – ističe Abazović.

avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS

POVEZANE OBJAVE