AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Vlada FBiH izvlačila se od vlastite odgovornosti za zdravlje građana na način da je manipulirala javnosti, lagajući da nema zakonske ovlasti da nabavku vakcina, kazao je za portal “Avaza” politički analitičar i profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu Enver Kazaz.
SDA i HDZ

Dodao je da čitatelji bi morali znati da se ovo prije svega odnosi “na pripadnike SDA i HDZ-a, konkretno na premijera Fadila Novalića, ministra zdravstva Vjekoslava Mandića i njihovog birokratu koji odlučuje o životima i smrtima gospodina Gorana Čerkeza”.

– Gospodin Mervan Miraščija, pravnik u Fondu otvorenog društva BiH davno je upozorio da se vakcine mogu nabavljati po Zakonu o javbnim nabavkama kao i svaka druga medicinska oprema. Jučerašnja odluka Vlade FBiH potvrdila je takav stav i ono što smo svi znali, a to je da Zakon o javnim nabavkama ne spriječava Vladu FBiH da nabavi vakcine. Podsjećam na izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića i ministrice Bisere Turković da nakon afere “Respiratori” niko se ne bi usudio da nabavi vakcine, a čime su oni kriminal izjednačili sa najobičnijim i najjednostavnijim mogućim procesom nabavke vakcina – naglasio je Kazaz.
Vrsta manipulacije

Prema njegovim riječima, to je bila vrsta manipulacije praćena propagandnim ratom na društvenim mrežama i medijima.

– Sve to pokazuje da je Vlada FBiH i Vijeće ministara moralno i humanistički odgovorni za tragediju koju proživljavamo. A prije svega mislim na Novalića, Mandića i Čerkeza, te sa državnog nivoa na predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltiju i ministricu Turković, i ministricu Ankicu Gudeljević. Oni su svi skupa i poimenično krivično, moralno i humanistički odgovorni za tragediju koju proživljavamo u novom valu epidemije. Oni su i posredno odgovorni za svaku smrt naših sugrađanki i sugrađana. Mislim da se politički, moralno i humanistički ne može dublje pasti od onog kako je pala Vlada FBiH i Vijeće ministara, odnosno nabrojane osobe imenom i prezimenom – zaključio je Kazaz.