Profesor Knežević: Bez posla će ostati rudari i inženjeri, oko 14 hiljada ljudi

Profesor Knežević: Bez posla će ostati rudari i inženjeri, oko 14 hiljada ljudi

Nekadašnji univerzitetski profesor na Mašinskom fakultetu u Sarajevu, Aleksandar Knežević, gostujući u emisiji Izvan okvira na N1 govorio je o posljedicama klimatskih promjena, neophodnim transformacijama i energijskoj tranziciji koja će uzrokovati i gašenje termoelektrana u BiH.

Profesor Knežević je istakao da će se termoelektrane u Bosni i Hercegovini sa sigurnošću zatvoriti, te da su one u najvećoj mjeri stare i na rubu funkcionalnosti.

“Njihov vijek trajanja je pedeset godina. U narednih desetak do dvadeset godina mi moramo zatvoriti termoelektrane, posljednju 2040. godine. Mi ih moramo zatvoriti, kao što moramo zatvoriti rudnike”, rekao je Aleksandar Kneževiić podsjetivši na to da je potpisana i Sofijska deklaracija. On ističe da je red na vlastima i organizacijama da izgrade novu infrastrukturu.

“To je veliki zahtjev. Na vlastima je da naprave sisteme privrednog razvoja. Ne čujem da iko u BiH o tome razmišlja. Ne vidim da postoji organizovano nastojanje da se napravi privredna tranzicija na područjima širom Bosne i Hercegovine”, rekao je u razgovoru za N1 televiziju profesor Knežević.

Naglasio je kako je problem novca veli te da se očekuje i pomoć razvijenih zemalja. Treba, kako tvrdi, napraviti planove razvoja Banovića, Kaknja i drugih općina i gradova.

“U Kaknju imamo i rudnik i termoelektranu. Bez posla ostaju i rudari i inženjeri i tehničar koji rade u elektranama. To će tražiti sposobnost države. Rudara imamo oko 10.000 širom BiH”, podsjetio je Knežević dodavši da je ukupno oko 14 hiljada radnih mjesta koja su dio ove statistike.

Podsjećamo, potpisivanjem Sofijske deklaracije o Zelenoj agendi za Zapadni Balkan, zemlje regiona obavezale su se na niz konkretnih akcija, uključujući uvođenje takse na emisije ugljen-dioksida i tržišnih modela za podsticanje obnovljivih izvora energije, kao i postupno ukidanje subvencija za ugalj.

Kako je tada saopštio Sekretarijat Energetske zajednice, ugovorne strane su se, takođe, dogovorile da svoje zakone usklade sa klimatskim zakonom EU, kada ga ova unija usvoji.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica