Profesor Petigru: Pozivam Šmita da proglasi “Bijelu kuću” i zemljište u Omarskoj zaštićenim spomenikom

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Na mjestu bivšeg logora “Omarska” u blizini Prijedora obilježena je 30. godišnjica od početka zatvaranja logora uz podsjećanje da su na tom mjestu počinjeni neki od najstrašnijih zločina o kojima je i dalje potrebno govoriti.

Da je važno da nadležni organi počnu procesuirati one koji i dalje negiraju genocid i druge ratne zločine, te uspostave zaštićena nacionalna spomen područja na mjestima gdje su počinjena sva zvjerstva, kazao je profesor Dejvid Petigru (David Pettigrew) iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

ČITAJ JOŠ:  Četvorica pratilaca Zorana Tegeltije pozitivna na koronavirus

– Takvo spomen obilježje mora biti uspostavljeno i ovdje u Omarskoj. Do sada je spomen obilježje bilo zabranjeno, a pristup je bio strogo ograničen. Ta zabrana spomen-obilježja ovdje u Omarskoj je diskriminatorna – kazao je Petigru.

On je naveo kako je u pripremi rezolucija za Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija (UN) kojom se traži usvajanje rezolocije o uspostavljanju spomen-obilježja i muzeja na mjestima bivših koncentracionih logora.

Pozvao je Kristijana Šmita (Christian Schmidt), visokog predstavnika u BiH da iskoristi svoje bonske ovlasti te da proglasi Bijelu kuću i okolno zemljište u Omarskoj zaštićenim nacionalnim spomen-obilježjem.

ČITAJ JOŠ:  Dnevni gubici u hotelsko-turističkoj privredi u BiH iznose više od milion KM

Detektor

GODISNJICA
MARKETING