Profesor sa Oxforda: Spremne vakcine protiv korone, pripremljeno milijardu doza

kristijan ramadan 1024x682 1

Hrvatski naučnik Kristijan Ramadan, profesor molekularne medicine na Univerzitetu Oxford, rekao je u jutarnjem programu “Probudi se” da je duboko optimističan u vezi sa vakcinama protiv korona virusa, jer su rezulati za sada dobri i idu u pravom smjeru, ne samo sa Oxforda, već i iz drugih centara. On je rekao da u svijetu radi ima oko 11 različitih vakcina, te da za sad prenjači sa njegovog univerziteta.

“Nije važno ko će pobijediti, važno je da svi radimo na suzbijanju pandemije i da se u sljedećoj godini suzbije, da se možemo vratiti normalnom životu”, naveo je Ramadan.

On je rekao da je oksfordska vakcina u kliničkoj fazi tri, da su prethodne faze pokazale da nije štetna za ljude i da ne uzrokuje nus pojave.

“Treća faza za sada pokazuje da stvara dobar imuni odgovor. Cilj vakcine je da trenira naš organizam da stvori dovoljnu količinu antitijela i stanične imunosti da nas odbrani od ovog virusa. Treća faza je već sada to pokazala. Cilj ove vakcine bit će da spriječi pojavu teških oboljenja. COVID-19 nije teška bolest, ako ste zdravi i relativno mladi”, naveo je profesor Ramadan, prenosi portal Nova.rs.

On je izjavio da je vakcina spremna, da se radilo na velikoj proizvodnji, kao i da je u desetak kompanija AstreZeneke, sa kojom Oxford ima ugovor, pripremljeno blizu milijardu doza vakcina.

Copy

“Vakcine nisu štetene. Imaju imuni odgovor, ali još ne znamo da li će spriječiti pojave teška oboljenja. Za to se trebaju čekati zadnji rezultati iz faze tri. Uključeno je u klinička ispitivanja između 30.000 i 40.000 ljudi, ali ti ljudi ne mogu biti namjerno zaraženi”, rekao je profesor Ramadan.

N1

Prethodni članakNiko ne mari za koronu: Stotine Prozoraka na slavlju poslije mise, zaigralo se i kolo
Sljedeći članakUtjecaj klimatskih promjena na BiH: Brojni rizici, ekonomske posljedice, poplave…