Profesorica Lejla Ramić-Mesihović: Ako dogovora ne bude, partikularni interesi I politikantstvo su pobijedili

Profesorica Lejla Ramić-Mesihović: Ako dogovora ne bude, partikularni interesi I politikantstvo su pobijedili

Izostanak dogovora vladajuće petorke o zakonima ključnim za otvaranje pregovora BiH o članstvu u EU profesorica međunarodnih odnosa i evropskih studija, ekspert za pitanja evropskih integracija Lejla Ramić-Mesihović komentira kao uobičajenu praksu u našim uvjetima.

– Ovo je uobičajeni dril. Diže se napetost i cijede jedni druge do posljednjeg trenutka. Ako se ne uspije doći do dogovora, a ja se zaista nadam da hoće, znaćemo da su partikularni interesi i politikantstvo pobijedili – kaže profesorica Ramić – Mesihović.

Dodaje da opći interes svim donosiocima odluka nije na prvom mjestu, o čemu svjedočimo već dvadesetak godina. S druge strane, svima je jasno koliko je važno ispuniti reducirane uvjete, usvojiti par potrebnih zakona, dobiti pregovore u martu i krenuti dalje. Na pitanje čeka li nas izolacija ako Evropsko vijeće 21. marta ne odobri početak pregovora za BiH, odgovara kako izolacija nije opcija.

– Ima i drugih uticaja koji su zainteresovani za BiH. Nijedan nije ni približno povoljan za BIH kao EU. Sve ukazuje na to da ćemo se poslije marta, tačnije poslije evropskih izbora u junu suočiti s politički puno nepovoljnijom situacijom zbog jačanja desnice u EU, koja problematizuje daljnje proširenje. Ali, što smo dublje u procesu, to se možemo osjećati bezbjednije. Ionako ćemo biti posljednji u regionu od zemalja koje priznaju sve EU članice, da otvaramo pregovore – ističe profesorica Lejla Ramić-Mesihović.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

POVEZANE OBJAVE