Profesorica predškolskog odgoja Maida Burajić: U ramazanu, kroz ibadete, čovjek ojača

Profesorica predškolskog odgoja Maida Burajić: U ramazanu, kroz ibadete, čovjek ojača

Profesorica predškolskog odgoja i nekadašnja uspješna karatistkinja, a danas trenerica Maida Burajić ramazan je dočekala u krugu porodice, kako ističe, s velikom radošću i punog srca. 

Ova Maglajka kaže da se ramazanska atmosfera osjeti u njenom gradu, ali ne u onolikoj mjeri u kolikoj bi trebalo. Za naš list Burajić je govorila o blagodatima ovog mjeseca, porodici te iskonskim vrijednostima koje smo zaboravili.

Zemaljska mjerila

– Ima ono pravilo da sve što se može kupiti novcem i nema neku vrijednost. Prave vrijednosti ne mogu se kupiti novcem, naprimjer, ljubav ne možemo kupiti, niti se mogu mjeriti našim zemaljskim mjerilima, parametrima – kaže Burajić za “Avaz”.

Porodica je, kako ističe, u krizi sve više, dok se, s druge strane, napada na njene same temelje.

– Porodica kao osnovna ćelija društva preferira se kao vrijednost u svakoj zajednici, ne samo u muslimanskoj. Sve više se pojavljuju sekte, strujanja, ideologije koje su protiv tih iskonskih vrijednosti, kao što su istospolni brakovi, ljudi se u današnje vrijeme vjenčavaju s predmetima, životinjama, a naravno da bez tih temeljnih iskonskih vrijednosti nema napretka ni u jednoj zajednici – dodaje Burajić.

Posebna draž

Naša sagovornica navodi da posebno uživa u ritualima karakterističnim za ovaj sveti mjesec.

– Dokazano je koliko ramazan fizički čisti čovjeka. Međutim, mi ne postimo zbog toga. Kroz brojne ibadete čovjek treba duhovno da ojača, da lakše podnosi sve dunjalučke izazove na koje nailazi. Najviše se radujem zajedničkim iftarima, to je posebna draž. Tu su i teravije i razna zajednička druženja do sehura – ističe Maida.

Permanentno živjeti vjeru je danas kuriozitet, a naša sagovornica potcrtava važnost istrajnosti te kaže da je mnogo važnija permanentnost od intenziteta.

Moralni identitet

– U porodici sve nastaje, u porodici se utemelje sve one najvažnije moralne vrijednosti, kvaliteti se nose iz porodice i, kao što se kaže, kućni odgoj.

Taj kućni odgoj je ono što je porodica u tebe usadila kao nekakav moralni identitet – smatra Burajić.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica