Profesorica u Novom Pazaru privedena zbog puštanja bošnjačke himne

19E682FA 6B3E 4BF5 B510 BC20F8BD1C09
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Profesorica Osnovne škole “Rifat Burdžović Tršo” u Novom Pazaru Adela Melajac Karahmetović privedena je danas, jer je 1. septembra povodom početka nove školske godine umjesto himne Srbije “Bože pravde” u školi pustila himnu sandžačkih Bošnjaka “Ja sin sam tvoj”.

Melajac Karahmetović je dala izjavu u policiji, a građani su putem društvenih mreža pozivani da dođu ispred zgrade policije, i okupili su se u većem broju.

Među okupljenim građanima nalaze se i predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) u Srbiji Jasmina Curić i poslanik Skupštine Srbije Enis Imamović.

Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije saopštilo je ranije da himna Srbije “Bože pravde” prvog dana školske godine nije emitovana jedino u OŠ “Rifat Burdžović Tršo” u Novom Pazaru i tada je najavljeno, ukoliko bude saznanja da još neke škole nisu sprovele odluku ministarstva, da će u te škole će biti poslata prosvjetna inspekcija.

Odluka Vlade Srbije o intoniranju himne izazvale je oprečne reakcije.

GODISNJICA
MARKETING