Profesorica zaključila pet svim učenicima od 5. do 8. razreda

Profesorica zaključila pet svim učenicima od 5. do 8. razreda

Osnovna škola Borovje u Zagrebu našla se u centru pažnje javnosti nakon što je nastavnica iz biologije zaključila svakom učeniku od 5. do 8. razreda peticu i to nezavisno o tome kakve su ocjene imali tokom nastavne godine.

Pa ne možemo reći da odobravamo, ali svakako razumijemo postupak učiteljice.

Ne mogu i ne želim govoriti u njeno ime, ali svakako razumijem ovaj izraz nezadovoljstva i razočaranja u sistem vrednovanja

Jer to znači da nakon čitave školske godine, sve ono praćenje, provjeravanje, ocjenjivanje, nema nikakvoga smisla ako svi oni na kraju moraju imati zaključnu ocjenu odličan, rekla je direktorica OŠ Borovje Branka Štefok Boradžija u RTL-ovoj emisiji Potraga

Direktorica je dodala da se više ništa ne može učiniti po tom pitanju. – Svjedodžbe su izdane, naši osmaši su upisani u svoje srednje škole i gimnazije, tako da je postupak za ovu školsku godinu završen – pojasnila je.

Predsjednik sindikata Preporod Željko Stipić komentarisao je nastalu situaciju. –

Kada bi se mene pitalo, ona bi bila osoba godine, a vrlo joj se lako može dogoditi opomena, kazna… Jer ako vi imate situaciju da vama 90 posto učenika ima odličnu ocjenu, a ovdje je samo 100 posto u pitanju.

Nije to velika razlika. Ovih 100 posto, to je poruka, ovih 90, 80 ili 70 je užas.

Ali učestali užas u našim školama – rekao je – Prvo su počele nestajati te najslabije ocjene, pa je najslabija ocjena postala trojka.

I manje više onda, imali ste četvorke, petice. I priča je išla u tom smjeru da kada imate sve petice, onda više ništa nije petica – kaže Stipić. Bivša ministrica obrazovanja Blaženka Divjak utvrdila je kako postoji problem.

– Učitelji su duži niz godina izloženi različitim izazovima i pritiscima i mic po mic, malo po malo, tokom svih ovih školskih godina ja bih rekla da govorimo i unazad 10 ili 20 godina, pomalo popuštaju i smanjuju kriterije ocjenjivanja.

I ne bih rekla da mogu objektivno ocjenjivati uz sve te pritiske i izazove koje nosi njihov rad danas – zaključila je direktorica.

Novinari su saznali kako je nastavnica biologije dosad svoj posao obavljala stručno i profesionalno, te je u školi glasila kao jedna od najstrožih učiteljica.

Dio roditelja je ogorčen jer su njihova djeca, kažu, cijelu godinu učila, a na kraju su dobila jednaku ocjenu kao i oni koji to svojim radom nisu zaslužili.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE