Profit ArcelorMittala stavljen ispred života Zeničana i Zeničanki

Razgovarali smo sa gospodinom Šerifom Šišićem koji je dobio karcinom grla, zbog kako kaže, zagađenja izazvanog radom kompanije ArcelorMittal.
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica radio je studiju“ Procjena efekta aerozagađenja na zdravlje ljudi“. Za izradu ovog dokumenta korišteni su podaci opšte stope smrtnosti Zavoda za statistiku, te podaci o aerozagađenju u proteklih 20 godina Hidrometereološkog zavoda.

Kako je utvrđeno, u tom periodu uočen je sve izraženiji uticaj sitnih čestica na razvoj bolesti srca, pojavu moždanih udara i karcinoma respiratornog trakta. Analiza je pokazala visoku stopu smrti u Zenici na godišnjem nivou koju povezuju sa aerozagađenjem.

„Zbog aerozagađenja sam obolio od kancera grla. Operisao sam se 2003. godine u Kantonalnoj bolnici u Zenici. Zahvaljujući stručnosti doktora, hvala Bogu, sada sam dobro. Još uvijek živim. Prljavština iz ArcelorMittala ugrožava život. Rak! Rak sam dobio, a ovaj problem se rješava 50 godina“, rekao je Šerif Šišić za naš portal.

Mnogi mještani mjesnih zajednica Tetovo, Banlozi, Gračanica i Ričice, odbili su razgovarati s nama, a kao razlog tome navode, zaposlenje bližih članova porodice u kompaniji ArcelorMittal. U ovoj kompaniji trenutno je zaposleno oko 3000 radnika. Zašto je godinama profit ove kompanije stavljen ispred života više od 100 000 Zeničana i Zeničanki?

(Zenicainfo/Ajna Nikontović)