maske
AUTOR: H.D.
DATUM: sij 13, 2022 @ 11:10
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

Stanje u Federaciji Bosne i Hercegovine je zabrinjavajuće, jer je broj zaraženih 328 na 100.000 stanovnika. Broj zaraženih u odnosu na prošlu sedmicu porastao je za 98 posto. Krizni štab FBiH uveo je nove restrikcije. Broj okupljanja u zatvorenim prostorima sa 50 smanjuje se na 30, a ukoliko rade uz pravilo VTP, mogu imati 60 ljudi. Broj ljudi na otvorenom je maksimalno stotinu, a uz VTP pravilo, može biti i do 200 ljudi.

Rok u potvrdama

– Kantonalni krizni štabovi mogu donositi isključivo restriktivnije mjere, rekao je dr. Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH, na jučerašnjoj pres-konferenciji u Sarajevu, upozorivši da se očekuje rast zaraženih, te da u kinima i na kongresima može biti do 100 osoba.

Došlo je do promjene i u Covid potvrdama. Ukoliko ste preboljeli koronavirus, potvrda vrijedi četiri mjeseca, što je manje za dva mjeseca. Antigenski test vrijedi 24 sata, a PCR-u je rok sa 72 smanjen na 48 sati. Ukoliko ste minimalno vakcinisani s tri doze, tada vaša potvrda vrijedi devet mjeseci, a ukoliko ste vakcinisani sa dvije doze, potvrda vrijedi šest mjeseci.

Procjena zdravstvenih stručnjaka ovih dana je da bi se vrh pandemije mogao desiti krajem mjeseca. Infektolog prof. dr. Jurica Arapović iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar kaže nam da su prognoze nezahvalne.

Tekst se nastavlja nakon reklame

– Niko to ne zna. Do sada su brojni političari i brojni “stručnjaci” najavljivali kraj epidemije, pa, evo, dvije godine traje, nema toga koji može trenutno, osim dragog Boga, reći kada će ovo završiti. Sada se očito radi o prelijevanju delta varijante sa omikronom koji je potvrđen na našim prostorima. Imamo slučajeve iz Stoca, iz Mostara. Kako se virus brzo širi bez obzira na prethodno preboljenje, lako je predvidjeti da će ova pandemija poprimiti visoki šiljak novozaraženih, a samim tim i visok postotak teže oboljelih koji zahtijevaju bolničko liječenje – kaže doktor i dodaje da situacija u BiH nije dobra ne samo u Mostaru nego i u Sarajevu i drugim kliničkim centrima.

– Kapaciteti su popunjeni, kako je i planirano, prije tri mjeseca. Sada sve više idemo prema onom zadnjem stupnju pripravnosti, kada ćemo se morati samo fokusirati na Covid. Očekivati je sve veći broj hospitalizacija i smrtnih ishoda – kaže dr. Arapović.

Stigle vakcine

Vakcine Moderna, donacija Sjedinjenih Američkih Država, jučer su dopremljene na Sarajevski aerodrom. One će osigurati imunitet za 48.000 građana i biće distribuirane širom BiH.

image

Krizni štab MZ Kantona Sarajevo će u dane vikenda, 15. i 16. januara, postaviti punkt za vakcinaciju u Importanne Shopping Centru.

LIDER