Portal 072info

Program obilježavanja Dana ZDK

Nizom manifestacija obilježava se 29. avgust – Dan Zeničko-dobojskog kantona, a tim povodom za sutra je zakazana svečana sjednica kantonalne skupštine na kojoj će biti dodijeljena javna priznanja.

Priznanje počasni građanin ZDK dobit će njemački humanitarac Georg Šil, a Plaketu Bedrudin Salčinović, prvi predsjednik-guverner ovog Kantona. U okviru sjednice predviđeno je prigodno obraćanje premijera Muniba Husejnagića, te kratak kulturno-umjetnički program.

Uoči sjednice,planirano je polaganje cvijeća na Spomen obilježju Kameni spavač, dok će  predsjedavajući Skupštine, Sretko Radišić, prirediti prijem za predstavnike boračkih organizacija, udruženja logoraša, civilnih žrtava rata i drugih udruženja, te predstavnike akademske zajednice, istaknute pojedince iz oblasti kulture, sporta, nevladinog sektora.

Forum građana Zenica i Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ sutra će s početkom u 14 sati organizovati program posvećen obilježavanju Povelje Kulina bana pod nazivom „od Kulina bana i dobrijeh dana“ na lokalitetu kod Spomen obilježja Kulinu banu, u parku ispred istočne strane stadiona Bilino polje. Istovremeno, počinje sa radom i likovna kolonija „Stara Bosna“ sa 14 umjetnika-amatera.

Za ponedjeljak, 1. septembra, predviđeno je održavanje Časa istorije o Kulinu Banu u osnovnim i srednjim školama na području ZDK. Povodom Dana ZDK, predstavnici Ministarstva za rad,socijalnu politiku i izbjeglice,posjetit će javne ustanove socijalne zaštite u Zenici.

rtvze.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box