sa damir marjanovic clf 240221 00 16 22 11 Still003 750x422 1
AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Moja impresija je da se u diplomatskim kanalima nešto dešava. Mogu se osjetiti promjene i mislim da su one počele prije izbora u SAD-u, a sa izborom Bidena situacija se barem na psihološkom planu promijenila. Bidenov “background” uticao je na sve aktere na unutrašnjem planu. Svi čekaju kakva će biti inicijativa Washingtona, kazao je za N1 politički analitičar Ibrahim Prohić.

Vaš komentar na izostanak vakcinisanja u BiH?

Ovo uopšte nije iznenađenje, nego je posljedica karaktera vlasti. Imamo dva temeljna problema – suviše složeno ustavno uređenje i politike koje ne rade za dobrobit građana, nego za uske stranačke interese. Nijedna oblast nije uređena kako treba i država ne pokazuje elementarnu funkcionalnost. Samo sad je u pitanju život građana i zato je toliki fokus.

Ko je najodgovorniji?

U ovoj situaciji nema nevinih. Što je veći stepen moći tako je veća i odgovornost. Konkretno, prva odgovornost je na Vijeću ministara. U ovoj situaciji postoji pokušaj prikazati Bosnu i Hercegovinu kao nefunkcionalnu državu, a entitet Republika Srpska da kao fukcioniše. To je spin Čovića i Dodika i po njima bi rješenje bila disolucija, tj. secesija RS-a i uspostavljanje trećeg entiteta.

Dodik je prije dan, dva izjavio kako bi se BiH raspala za 24 sata da stranci odu iz države. Također, imate HDZ koji kaže da je BiH nefukcionalna i jeste to tako, ali oni blokiraju uspostavu federalne vlasti već dvije godine. Dolazimo do tačke koja detektira suštinu problema, a to je karakter političkih stranaka i čelnih ljudi.

Imate tri protivnika stabilnog stanja u BiH. Jedan faktor to i ne krije, otvoreno govori da je protiv države Bosne i Hercegovine. Drugi to radi drugačije, mislim na Čovića, i to radi zamotano u neki plašt evropeizma. Treći faktor, ovaj iz Sarajeva, igra igru lažnog patriotizma govoreći da se zalažu za građansku BiH. Ne možete filozofiju zasnivati na etno-nacionalnom i onda kada za vas to bude profitabilno kazati kako ste za građansku državu. Ja ne dijelim krivicu, odgovornost nije podjednaka, ali niko od ova tri faktora nije nevin.

Pogledajte samo, imate neupitnu koaliciju, odnosno pakt Dodika i Čovića, a također imate najstabilniju koaliciju između HDZ-a i SDA. To je i sam Izetbegović izjavio prije nekog vremena.

Jučer su razgovore obavile delegacije SDA i HDZ-a. Da li je moguće ispoštovati rok koji su postavili do 6. mjeseca?

S obzirom da se radi o strankama koje ne pokazuju elementarnu konzistentnost ja ne bih želio predviđati. Kod ovakvih igrača koji su apsolutno nepouzdani nije dobro previđati. Činjenica je da je mnogo posla, malo vremena i slabe su garancije da će se ostvariti ovo što su jučer govorili Čović i Izetbegović.

Sve su glasnije oni koji govore da je vrijeme za zatvaranje OHR-a?

Moja impresija je da se u diplomatskim kanalima nešto dešava. Mogu se osjetiti promjene i mislim da su one počele prije izbora u SAD-u, a sa izborom Bidena situacija se barem na psihološkom planu promijenila. Bidenov “background” uticao je na sve aktere na unutrašnjem planu. Svi čekaju kakva će biti inicijativa Washingtona.

Da je do domaćih aktera ovdje se atmosfera ne bi promijenila ni za 50 godina i oni bi bili u stanju izazvati rat. Zato po mome sudu nije dobro zagovarati odlazak međunarodnog faktora.

Također, logika odlaska stranaca može biti ispoštovana samo kad isto vrijedi za susjede, mislim na Beograd i Zagreb. Ne možete reći da ste za odlazak OHR-a, a nemate ništa protiv miješanja Srbije i Hrvatske.