Portal 072info

Proizveden prvi bh. ručni bacač

Stručnjaci Tehničko-remontnog zavoda (TRZ) iz Hadžića proizveli su prvi ručni bacač, ekskluzivno saznaje „Dnevni avaz“. Ovo oružje, stručnog naziva RPG 7 MX2, kalibra 40 milimetara, proizvodi se u svega desetak država svijeta, kako nam je rečeno.

Ako je suditi prema interesu kupaca, već je rasprodata njegova godišnja proizvodnja.

Zajednički rad

– Djelo je to zajedničkog rada barem hiljadu ljudi. U proizvodnju ručnog bacača uključene su, osim TRZ-a, i firme „Zrak“ i „Pretis“ iz Sarajeva, „Vitezit“ iz Viteza i „Binas“ iz Bugojna. Uz njih, na realizaciji projekta angažirani su fakulteti nekoliko državnih i privatnih univerziteta u BiH – priča Meho Rekić, direktor Zavoda.

On je oko godinu dana na čelu TRZ-a Hadžići. Firma koja je bila na izdisaju, čijih 35 tadašnjih radnika mjesecima nije primalo plaće, danas je neprepoznatljiva.

Ručni bacač RPG 7 MX2: Napravljen i testiran po svim standardima NATO-a

– Čim predamo prijavu za PDV, isplaćuju se plaće. Više tu nema zaostataka. Svoje zarade redovno prima ne 35, već 80 radnika, koliko ih sada imamo – prenosi nam Rekić do jučer nezamislivu priču.

On s ponosom prezentira aktivnosti na izradi RPG 7 MX2.

– Prvo smo uradili ispitivanje tržišta i utvrdili da vlada potražnja za ovom vrstom oružja. Onda smo počeli ispitivati da li mi možemo osvojiti tu tehnologiju. Što se mašina tiče, možemo. Onda smo našli i potrebne stručnjake. Neke smo povukli iz penzije.

Naš je koncept da je ovo zajednički produkt bh. namjenske industrije. Urađen je po svim standardima NATO-a, testiran u najstrožijim vremenskim uslovima. Sve smo detaljno pratili i dokumentirali. Imamo proizvod kojim se ponosimo i koji će osvojiti tržište – ističe Rekić.

Bacač RPG 7 MX2 ispaljuje raketu kalibra 40 milimetara. Ne postoji oklopno oruđe koje ne može probiti i onesposobiti. Inžinjeri i stručnjaci TRZ-a ne kriju ponos postignutim.

Niz projekata

Rekić naglašava da je ovo tek prvi od niza projekata koje će TRZ Hadžići realizirati u narednom periodu.

– Naša namjenska industrija napreduje. Imamo sve bolje rezultate i proizvode na koje možemo biti ponosni. Firma „Bekto“ napravila je prvu bh. pušku i pištolj. TRZ intenzivno radi na NGL nosaču. To je onaj dio koji se pridoda na pušku kako bi mogla pucati nitroglicerinske metke. I oni se proizvode u BiH.

Rekić: Preporodio TRZ

– Novotravnički BNT osvojio je proizvodnju samohodne haubice od 155 milimetara. Mi imamo kapacitete da, kada za to dođe vrijeme, izvršimo remont i tog oružja. TRZ Hadžići zadržat će osnovnu djelatnosti – remont naoružanja i opreme. Ali ćemo se nastaviti razvijati i u sektoru proizvodnje – ističe Rekić.

Naša vrijednost su ljudi

Rekić ističe da će TRZ najviše uložiti u kvalitetan kadar.

– Naše najveće bogatstvo su ljudi. Mi smo iz penzije povukli nekoliko stručnjaka. Oni rade ne samo na razvoju novih proizvoda nego i na obuci naših uposlenika. Prenose im bogato znanje i iskustvo. Razgovaramo s univerzitetima da nam obrazuju stručnjake uskih profila. Planiramo stipendirati talentirane učenike i studente. Treba nam radnika. Od KV do ljudi s visokim fakultetskim zvanjima. Ima posla i sve ga je više.

Ručni bacač planiramo za tri godine u cijelosti sami proizvoditi, jer će ostale grane namjenske industrije BiH jačati i širiti svoj program – ponosan je Rekić.

avaz.ba
Podijelite članak