Proizvođač peleta iz Žepča: Odluka je dobra za stanovništvo, loša za firme

Vijeće ministara BiH je prošle sedmice na telefonskoj sjednici izglasalo privremenu zabranu izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta. Ova mjera će na snazi biti 90 dana.

U razgovoru za portal “Avaza”, jedan od proizvođača peleta iz Žepča je istakao da će se ova odluka odraziti na sve, posebno na kompanije koje su izvozno orjentirane već godinama.

– Šta mislite kada bi se zabranio izvoz svega, onda ne bi dolazio strani kapital u državu. Ako nema stranog kapitala nema života. To je u jednu ruku dobro za lokalno stanovništvo, a u drugu ruku za firme i globalno nije dobro – rekao je vlasnik firme za portal “Avaza”.

Kako ističe, problem je što nema sirovina za proizvodnju peleta.

– Mi bismo mogli duplo više proizvoditi da imamo sirovine. Nema mehanizacije u šumama, nema ko da radi. Ja da šaljem sada kamion 300 ili 400 kilometara po sirovinu nema šanse jer onda nema isplativosti. To sve jedno sa drugim ide – rekao nam je.

Podsjećamo, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Staša Kosarac, je istakao da vode računa o kompanijama.

– Vodimo računa i o kompanijama, tri mjeseca važi ova odluka, ne vjerujem da će doći do tužbenih zahtjeva od strane naših kupaca – rekao je ranije Košarac i objasnio da nema uslova da se narednih 90 dana realizuju ugovori po ovom osnovu.

Dodao je da je poslovna zajednica oba entiteta u potpunosti saglasna s ovom odlukom i da je u interesu zaštite domaće proizvodnje.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE