Proizvođači duhana upisali još jednu tešku godinu

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Proizvođači duhana u Republici Srpskoj upisali su još jednu tešku godinu koju je obilježio solidan rod, ali veoma loš kvalitet duhana, a uz enorman rast cijene goriva, đubriva i svega ostalog, ulazak u narednu sezonu je veoma neizvjestan.  

Razloga za zadovoljstvo nemaju ni proizvođači ni otkupljivači duhana.

Proizvođač iz okoline Bijeljine Dragan Jović rekao je za “Glas Srpske” da je ova godina bila veoma teška.

“Na početku sezone bile su prevelike suše, kasnije je došla kiša, međutim iako je količinski roda bilo, kvalitet lista duhana nije bio dobar. List nije bio nikakvog kvaliteta, niti je imao odgovarajuću težinu ni boju. Osim toga repromaterijal je drastično poskupio i da nam otkupljivač nije podigao cijenu za oko 0,30 KM po kilogramu, bili bismo u debelom minusu”, ispričao je Jović, naglasivši da je uz ovako skupo gorivo i đubrivo nemoguće opstati.

Iako su otkupili 277 tona duhana, što je nešto više od planiranih 250 tona, u preduzeću “Duvan” iz Bijeljine kažu da kvalitet roda nije bio dobar.

“Vremenski uslovi nisu doprinijeli kvalitetu, a onda su problemi nastavili da se nižu te su troškovi branja i sušenja povećani za 30 odsto. List je bio lagan, nije imao adekvatnu težinu ni boju. Svi ti problemi odnijeli su zaradu proizvođačima”, rekao je “Glasu” vršilac dužnosti direktora preduzeća “Duvan” Čedo Gotovčević.

Istakao je da su od momenta ugovaranja proizvodnje do danas korigovali cijenu u dva navrata.

“Prvo smo povećali sa tri marke na 3,36 KM po kilogramu za duhan treće klase, a ići ćemo i sa dodatnih deset odsto. Svjesni smo da je i ta cijena nedovoljna da bi naši proizvođači imali zaradu, jer morali bismo sa podsticajima imati od 5,5, do šest maraka po kilogramu, a sada je prosječna cijena oko pet maraka”, pojasnio je Gotovčević.

On je dodao da su sve zalihe uspjeli prodati u Italiju, dok je lanjski rod i to u listu otišao u Bugarsku, a najvjerovatnije će i ovogodišnji duhan završiti u toj zemlji.

“Trebalo je da krene ovih dana, ali ćemo najvjerovatnije izvesti poslije praznika”, rekao je Gotovčević, dodavši da se broj proizvođača smanjuje iz godine u godinu te da oni sada rade sa 78 kooperanata.

Odluka u februaru

Dragan Jović je ispričao da je ulazak u iduću sezonu veoma neizvjestan te da će odluka pasti u februaru.

“Imamo obećanje da bi podsticaj za proizvodnju duhana trebalo da bude povećan. U februaru se sastajemo i tada ćemo pregovarati ulazimo li u proizvodnju ili ne”, rekao je Jović.

Glas Srpske