Proizvođači mlijeka iz Federacije i iz RS: Prijeti li nam nestašica mlijeka

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Situacija u mljekarskoj proizvodnji u Bosni i Hercegovini trenutno je alarmantna kako tvrde poljoprivredni proizvođači. 

Međutim, prema riječima naših sagvoronika ne prijeti nam nestašica mlijeka.

Uticaj faktora

Vlasnik farme za proizvodnju mlijeka i uzgoj i držanje muznih krava IMEA iz Misoče Admir Kahriman i predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine za portal „Avaza“ je rekao da do marta ove godine, proizvodnja mlijeka na prostoru Federacije BiH bila je rapidna, rasla je zadovoljavajuće. Od marta do jula je stao rast proizvodnje, dok je od sedmog mjeseca pa do danas zabilježen manji procenat pada proizvodnje količine litara.

– Faktori koji su uticali na to je suša, jer su se farmeri prepali da neće imati dovoljno hrane da svoja grla izime. Drugi faktor je što je bio i remont stada. S druge strane imamo informaciju, da je Srbija zabranila izvoz na prostoru Federacije, odnosno BiH. Proizvođači su do 90 posto proizvodili za domaće potrebe. Deset posto se uvozilo. Da li će sad ta zabrana uvoza mlijeka ugroziti otkupljivače i prerađivače, odnosno krajnje potrošače naše, da li će to dovesti do većeg rasta na policama, to mi ne znamo – kazao je Kahriman.

Istakao je da se proizvođači boje da će i domaća proizvodnja ulaskom u zimu još više padati. Dodao je da govori o litrima.

– Na koji način mi još uvijek uspijevamo te litre proizvoditi, mi smo „čarobnjaci“. Do kad će to farmeri moći izdržati da drže taj trend u količini mi stvarno ne znamo – rekao je on.

Na pitanje da li će Srbija prestati uvoziti mlijeko i mliječne proizvode, kazao je da ukoliko je Srbija rekla stavila zabranu izvoza, nisu naveli za koga je.

– Stanje nije dobro. Još će biti pada proizvodnje količine mlijeka u narednom periodu. Mi farmeri po ovoj otkupnoj cijeni ne možemo raditi. To je nemoguće – ističe on.

Dodao je da ono što RS u odnosu na Federaciju ima su bolje površine za proizvodnju stočne hrane. To su pretežno ravničarski dijelovi, Posavina, Bijeljina.

– Mlijeko je na policama i u RS-u i u Federaciji. Prerađivači iz Federacije imaju svoje mlijeko u RS-u i obratno – zakčljučio je on.

Stanje u RS

O ovoj temi razgovarali smo i sa predsjednikom Udruženja poljoprivrednih proizvođača – mljekara RS Vladimirom Usorac koji je istakao da nam nestašica mlijeka ne prijeti.

– Mlijeka ima, koliko smo proizvodili prije, proizvodimo i sada, samo nema uvoznog mlijeka. Fali 50 posto uvoznog mlijeka – izjavio je on.

Na pitanje da li postoji rješenje za ovaj problem, kazao je da ono ne postoji.

– Bit će manje domaćeg mlijeka radi malih cijena, radi nedostatka hrane, radi skupe stočne hrane, zbog nedostatka radne snage. Još će se smanjivati domaća proizvodnja, a smanjilo se i uvozno 100 posto, jer nema uvoznog mlijeka. Govorimo o mlijeku, jer ima nekih mliječnih proizvoda koje Zapad ima viška, ali mlijeka nema – rekao je Usorac.

Dodao je da nema više biranja kupovanja skupljeg ili jeftinijeg mlijeka, već će građani biti primorani kupovati ono koje je izloženo na polici. Istakao je da mlijeko ne mora poskupiti.

– Vidimo da je mlijeko na policama do 2,50 KM. Nama plaćaju 53 do 80 pf. Ja sam bio prekjučer na sastanku s mljekarima i kazao nek plaćaju i 30 pf. Koliko god platiš manje od 1,20 KM, nema proizvodnje. Kad je u RS odustao od 17.600 palo na 2.500 proizvođača, a i te 2.500 mogu nešto drugo proizvoditi, ali upropašćivanjem mljekarskog sektora, upropastili smo poljoprivredu – mišljenja je Usorac.

Naglasio je kako niko ne priča da je meso u trgovinama od 25 KM do 40 KM.

– Ako nestane krava, nema teladi, nema bikova, nema mesa. To je sve uvezano jedno s drugim – zaključio je on za portal „Avaza“.

Avaz