Portal 072info

Proizvodnja krastavica na zeničkom području

Nakon što je u februaru ove godine Zemljoradnička zadruga “Gračanka” Gračanica u Zenici  organizovala prezentaciju proizvodnje krastavaca kornišona i upoznala o mogućnostima kooperacije one koji se bave ili se tek namjeravaju baviti uzgojem kornišona, zenički poljoprivrednici su se zainteresovali i prihvatili poziv za poslovnu saradnju.

Ugovore o poslovnoj saradnji za proizvodnju krastavaca kornišona sa Zemljoradničkom zadrugom “Gračanka” iz Gračanice i firmom “Agrona” d. o. o. Živinice potpisalo je 20 poljoprivrednih proizvođača.To su proizvođači s nemilskog područja, Babina, Orahovice, Svića i Gornje Zenice, koji su kornišonima zasijali i do 1,5 dunum zemlje.

Iskustva gračaničkih proizvođača su veoma pozitivna. Tako od uzgoja na jednom dunumu zemljišta dobivaju i po sedam tona kornišona. Kad vrate uložena sredstva, ostaje im i po dvije hiljade maraka mjesečno za kućni budžet.

Proizvođači u ovoj kooperaciji dobivaju sadni materijal, đubrivo, zaštitna sredstva i mreže. Imaju zagarantovan otkup i sigurnu isplatu tokom cijele sezone. Bit će im organizovana konstantna obuka o uzgoju kornišona i nadzor stručnog tima agronoma.

Firma “Agrona” preko USAID-ovog projekta “Partnerstvo za razvoj agrobiza” namjerava ojačati proizvodnju i otkup kornišona u Bosni i Heregovini.
Kornišoni se plasiraju na domaće i evropsko tržiše.

Podijelite članak