Portal 072info

Projekat Plava voda: Trka sa vremenom i administracijom

Problemi oko realizacije projekta Plava voda, kako stvari stoje, trebali bi biti riješeni u naredna dva mjeseca. Barem tako vjeruju učesnici projekta. Imaju ultimatum od EBRD-a da se papirologija mora riješiti do kraja juna ili će, u suprotnom, biti obustavljen kredit od 11 miliona eura, što je polovica odobrenog novca po kreditnim zaduženjima.

“Upravni odbor preduzeća, koji je sastavljen od svih partnera u projektu Plava voda, sastao se, a bili su tu i novi predstavnici Ministarstva vodoprivrede Zeničko-dobojskog kantona koji su poslali pozitivan signal da će učiniti sve što je u njihovoj moći da riješe probleme. Možda je ovo i posljednja prilika za realizaciju projekta. Poslije toga je održan sastanak u Srednjobosanskom kantonu na kojem su bili prisutni Tahir Lendo, premijer SBK-a, Mirza Ganić, premijer Zeničko-dobojskog kantona, Josip Lovrić, ministar finansija ZDK-a, predstavnik Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ZDK-a i predstavnici JP Regionalni vodovod Plava voda. Vidljiva je odlučnost svih partnera da se pokuša realizovati projekat”, kazao je Ernad Granić, v. d. direktora JP RV Plava voda Travnik.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

On je objasnio da je kao najveća nedoumica za ZDK ostao način davanja garancija Fondu za zaštitu okoliša, federalne institucije, u ovoj kompletnoj strukturi. S tim u vezi, objasnio je, u petak je iz preduzeća JP RV Plava voda pokrenuta inicijativa prema federalnom Ministarstvu finansija, federalnom premijeru Fadilu Novaliću i Vladi Federacije BiH, da se što je moguće prije organizuje sastanak sa Fondom i da se s njima kao federalnom institucijom pokuša naći model koji će biti zadovoljavajući za sve strane.

“Ako bi se to razriješilo, a vjerujem da se mora pronaći način za to, onda bi bio “otčepljen” taj zastoj koji dugo stoji. EBRD je dao ultimatum da se mora brzo krenuti u projekat, najkasnije do kraja juna. Mi se, dakle, trkamo sa vremenom sa našom administracijom”, istakao je Granić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

OSLOBOĐENJE

Podijelite članak
  • 2
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME