Projekat praktične nastave izvan škole u ZDK

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Resorno ministarstvo, u saradnji s Privrednom komorom i Sindikatom srednjeg i visokog obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona, pokrenulo je praktičnu nastavu izvan škole. Uključeni su i privredni subjekti koji su ustupili prostore za ovaj projekat. Cilj je da se učenicima omogući usvajanje znanja koja ne mogu dobiti u obrazovnom sistemu, ali i da se poboljšaju uslovi na tržištu rada.

Bivši učenici zeničke srednje mješovite škole su imali sreću da praktičnu nastavu obavljaju u postrojenjima Arselor Mitala, gdje su nakon završene srednje škole dobili i stalno zaposlenje. Ističu da su im u tome isključivo pomogla iskustva stečena tokom praktične nastave.

Arselor Mital je, sa namjerom da poboljša ponudu na tržištu rada kvalitetnijim kadrovima, prije tri godine pokrenuo i projekat stimulisanja učenika za upis u škole i fakultete tehničke i metalske struke.

“To radimo putem stipendiranja ili upravo kroz ove projekte zato što smo svjedoci da je svake godine sve manje i manje učenika koji upisuju ova konretna zanimanja koja trebaju našoj industriji”, ističu iz Arselor Mitala.

Uspješnost ovog modela prepoznala je i Vlada Zeničko-dobojskog kantona, koja je donošenjem pravilnika o utvrđivanju uslova za izvođenje praktične nastave izvan škole zapravo omogućila učenicima da usvajaju znanja koja ne mogu dobiti kroz klasični obrazovni sistem.

“Obrazovne ustanove treba da ispune očekivanja i zadovolje zahtjeve zajednice i u ovom slučaju naravno privrednih subjekata. Na taj način koordinacijom ministarstva, odnosno obrazovnih vlasti i zajednice možemo postići bolje rezultate u ovoj oblasti”, smatra Spahija Kozlić, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta ZDK.

U ovaj program uključeno je 16 srednjih stručnih škola, odnosno 1.300 učenika. Iz Vlade Zeničko-dobojskog kantona pozvali su i ostale obrazovne ustanove, ali i privredne subjekte da se pridruže projektu i tako direktno, konkretnim djelovanjem, poboljšaju stanje na tržištu rada.

BHRT

GODISNJICA
MARKETING