Portal 072info

Projekt energijske vrijednosti KBZ

Procjenjuje se da bi moguće uštede energije u Kantonalnoj bolnici Zenica realizacijom projekta energijske efikasnosti mogle biti između 30 i 50 posto – izjavio je za Fenu voditelj projekata CETEOR d.o.o. Sarajevo Nihad Harbaš.

U Sarajevu je danas održana prva radionica na kojoj je predstavljan ESCO (Energi service company) pilot-projekt Kantonalna bolnica Zenica.

Ured Evropske banke za obnovu razvoj (EBRD) u Sarajevu podržao je ideju projekta energijske efikasnosti Kantonalne bolnice u Zenici, kao projekta finansijske podrške javnom i privatnom sektoru u oblasti ušteda energije. CETEOR-Centar za tehnološki i okolinski razvoj je jedan od konsultanata EBRD-a, koji provodi detaljan energetski audit koji je osnova svih daljih poslova na izradi konačne varijante energetskih ušteda na jednom objektu. Osim CETEORA kao konsultanti su angažovani GMC i CMS,kao tehničke i pravne konsultantske kompanije.

Harbaš je kazao da je projekt startao u novembru i da se priprema tenderska dokumentacija te da će tender biti objavljan krajem marta. Vremenski okvir koji je previđen za kompletnu realizaciju projekta je do februara 2016. godine.

ESCO je projekt finansijske podrške javnom i privatnom sektoru u oblasti ušteda energije i to na način da se finansira realizacija energijske efikasnosnti, a da se usluge finansijera naplaćuju iz ostvarenih ušteda energije.

– ESCO kompanije na određeni način vode brigu o energetskim potrebama objekata, pa tako i bolnice. Vode brigu o efikasnom korištenju, snabdijevanju energijom i drugo, te se po učinku ili po utrošenoj energiji vrši obračun troškova koji plaća bolnica ili njen vlasnik prema ESCO kompaniji. Na taj način ESCO kompanija može profitirati tako što će smanjiti te troškove na strani potrošnje, a i sebi u smislu ušteda i iz toga finansirati taj i ostale projekte – dodao je Harbaš.

Fena

Podijelite članak