AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: BiH / Vijesti

Poštovani,
obraćamo vam se ispred razreda III-3 Prve gimnazije u Zenici. Kao i svake godine u sklopu predmeta Demokratija i ljudska prava, realizuje se Projekat „Građanin“, gdje je naš razred uzeo učešće.

Imali smo zadatak da identificiramo neki problem u našoj zajednici za koji smatramo da ga treba prioritetno rješavati.

Također, trebamo ponuditi mjeru javne politike i u saradnji sa vlastima raditi na rješavanju problema. Kao glavni problem u našoj zajednici uočili smo neprilagođenost javnih ustanova, kao i javnog prijevoza osobama sa invaliditetom. Naš cilj jeste integrirati osobe sa invaliditetom, kako bi i one imale aktivnu ulogu u društvu. Da bi bila aktivna, osoba sa invaliditetom mora biti u mogućnosti kretati se normalno do posla, škole, fakulteta, kuće i drugih odredišta.

Tokom istraživanja došli smo do saznanja da samo dvije osnovne i dvije srednje škole na području Zenice imaju adekvatan prilaz prilagođen osobama sa poteškoćama u kretanju. Samim tim, slobodan izbor osnovne, a pogotovo srednje škole učenicima koji su u ovakvoj situaciji biva uskraćen. U našoj zajednici, ovaj problem neprilagođenosti prilaza predstavlja ozbiljne poteškoće sugrađanima sa invaliditetom.

Ovaj problem je ujedno i veliki teret pogotovo učenicima sa invaliditetom, čiji slobodni izbor škole, naročito srednje, ostaje ograničen i sužen na samo dvije škole sa pristupnom rampom, čak iako niti jedna od te dvije nije bila slobodni izbor i želja istih. Učenici sa invaliditetom, dakle, bivaju primorani da upišu jednu od škola sa pristupnom rampom, bio to lični izbor srednje škole ili ne.

Neki od prijedloga rješenja jesu:
uklanjanje arhitektonskih barijera na javnim površinama i objektima,
postavljanje adekvatnog prilaza na sve javne ustanove, škole, preduzeća…
prilagođavanje svih oblika javnog prevoza osobama sa poteškoćama u kretanju.

Naime, smatramo da jedna od najlakših solucija i rješenja za ovaj problem jesu rampe. Naš cilj je osigurati osobama sa invaliditetom okoliš bez barijera kako bi se svaka osoba osjećala sigurno, slobodno i ugodno. Ovo je problem koji se tiče svih nas, od građana, pa do vlasti. Također, jednak i ozbiljan problem građanima i učenicima sa invaliditetom jeste problem javnog prijevoza.

Mnoge linije nemaju pristup osobama u kolicima, a čak i one koje imaju, često nisu u funkciji, ili se autobusi zaustave podalje od pločnika, te time otežaju ulazak u prijevozno sredstvo osobi sa invaliditetom. Vezano za problematiku o kojoj smo govorili, smatramo da se lokalna i kantonalna vlast trebaju uključiti i riješiti ovaj problem. Mnogi građani nisu svjesni ovog problema, te vas ovim putem molimo da objavite naše prijedloge, da bi zajedno podigli svijest o ovom ozbiljnom i velikom problemu naše zajednice!

Srdačan pozdrav!

-Učenici III-3, razreda Prve gimnazije u Zenici