Projekt “Najljepša sela BiH”: Promocijom ljepota bh. sela potaći mlade da se bave turizmom 

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

„Najljepša sela“, čuveni francuski koncept s ciljem popularizacije ruralnih naselja kroz očuvanje njihovog naslijeđa i promoviranje ekonomskog potencijala, a koji je prije četiri decenije uvelo tamošnje udruženje „Les Plus Beaux villages de France“, počet će se primjenjivati i u BiH.

Razvoj i promocija

Tako se naša zemlja, zahvaljujući USAID-ovom projektu “Turizam” i Udruženju za razvoj ruralnog turizma u BiH „Alterural“, pridružila zemljama poput Italije i Švicarske, koje su prepoznale važnost tog francuskog koncepta s ciljem promocije najljepših, pitoresknih sela, njihovog očuvanja, ali i poboljšanja uvjeta života u takvim sredinama.

ČITAJ JOŠ:  Put u NATO

Ovaj projekt, pod nazivom „Najljepša sela BiH“, predstavljen je jučer u Mostaru, a, kako je kazala Sanja Imanić iz Udruženja „Alterural“, ciljevi projekta su razvoj bh. sela, prepoznavanje njihovog kulturnog i prirodnog naslijeđa, ali i jedinstvene kulturne i materijalne baštine.

– Također, ciljevi su i smanjenje odlaska mladih iz ruralnih područja, kao i poticanje socioekonomskog razvoja ruralnih područja – navela je Imanić.

Marko Šantić, dopredsjednik Privredne komore FBiH, smatra da će ovakvi projekti doprinijeti razvoju i promociji sela u BiH.

ČITAJ JOŠ:  Ustavni sud BiH razmatrat će vraćanje 100.000 državljanstava

– Duboko se nadam da će ovaj projekt doprinijeti ostanku mladih ljudi u ruralnim područjima i da će ih motivirati na to da se bave turizmom – kazao je Šantić.

Objava poziva

Da će se ovom projektu priključiti i u Gradskoj upravi Mostar, potvrdila je Ivana Marić, šefica Službe za privredu.

– Mi ćemo na temelju poziva prikupiti određene aplikacije i krenuti u natječajnu proceduru – rekla je Marić.

USAID “Turizam” uskoro će objaviti poziv za sva sela i općine u BiH kako bi implementacijom ovog projekta svoje autohtone običaje, bogatu historiju, kulturu i prirodno naslijeđe učinili prepoznatljivim na međunarodnom turističkom tržištu.

ČITAJ JOŠ:  Evo kakvo nas vrijeme očekuje danas

Vinska cesta

Darko Pehar, sekretar Grupacije za turizam i ugostiteljstvo pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH, istaknuo je da, uz pomoć USAID-ovog projekta, BiH postaje domom različitih internacionalnih inicijativa i turističkih brendova.

– Vinska cesta Hercegovine imat će sva obilježja moderne turističke destinacije – naveo je Pehar.

Avaz

GODISNJICA
MARKETING