Prolić: VAR tehnologija na stadionima u BiH možda za dvije, tri godine, bez pomoći FIFA-e i UEFA-e “mrtvi smo”

VAR tehnologija od večerašnjih prvih utakmica osmine finala bit će u primjerni i u UEFA-inoj Ligi prvaka. Na ovaj potez čelni ljudi kontinentalne fudbalske organizacije odlučili su se ranije od najavljivanog, kako su istakli, “da bi spriječili eventualne greške sudija koje bi, poput pojedinih proteklih sezona, mogle uticati na ishod utakmica, odnosno kako bi arbitrima pomogli prilikom ključnih odluka tokom mečeva”.

Nakon što se pokazao dobrim potezom, a itekako je pomogao “ljudima u crnom” na prošlogodišnjem Svjetskom prvenstvu u Rusiji, osim UEFA-e, sve više nacionalnih šampionata u Evropi počelo je ili planira primjenjivati VAR tehnologiju. U regiju Zapadnog Balkana dolazi od naredne sezone kada će u punom kapacitetu VAR koristiti i na svim utakmica Hrvatske nogomete lige.

– Slijediti primjer Hrvatske –

I u Nogometnom/Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine (N/FS BiH), također, žele što prije uvesti VAR asistenciju za arbitre na susretima Premijer lige i Kupa BiH, ali ističu i da nemaju novca kako bi to i uradili.

“Teško je reći kada ćemo imati VAR na utakmicama Premijer lige BiH. Svi očekujemo što prije. Kada gledamo cijelu priču i ako smo realni, to nije nimalo jeftin projekat. Trebaju ogromna sredstva koja mi u N/FS BiH nemamo. Druga stvar je da su naši stadioni većinom neuslovni i da na njima ima i prioritetnijih stvari za uraditi. Dakle, moje mišljenje je prvo popravka infrastrukture pa je onda realnije i za očekivati da imamo VAR tehnologiju”, rekao je za Anadolu Agency (AA) Salem Prolić, koordinator za sudije N/FS BiH.

Na pitanje, može li približno reći kada je realno da i sudije na stadionima u BiH imaju asistenciju dodatnih arbitara iz “video prostorija”, Prolić je odgovorio:

“Možda za jedno dvije, tri godine”.

Hrvatski nogometni savez (HNS) uvođenje VAR tehnologije koštat će oko milion i po američkih dolara.

Aplicirali su za donaciju FIFA-e te će im Svjetska fudbalska asocijacija kroz projekat “FIFA Forward” pokriti oko 80 posto troškova uvođenja VAR-a, dok će HNS finansirati preostali dio. Klubovi u Hrvatskoj neće platiti ništa, osim što su dužni osigurati adekvatnu prostoriju na svojim stadionima u kojima bi se nalazile VAR sudije s pratećom tehnikom.

“I mi ćemo morati tako. Bez pomoći FIFA-e i UEFA-e ‘mrtvi smo’. Ne možemo ništa. Nemamo mi sredstva za VAR. Vjerujem da će rukovodstvo Saveza, predvođeno predsjednikom Elevedinom Begićem, uspjeti isposlovati značajna sredstva i za uvođenje VAR tehnologije, kako su uspjeli preko raznih projekata FIFA-e i UEFA-e osigurati novac za gradnju Trening kampa u Zenici, ali i niz drugih stvari koje su unaprijedile naš fudbal”, tvrdio je Prolić.

Da bi neka od nacionalnih asocijacija uvela VAR tehnologiju procedura je i da obave razgovore s klubovima koji nastupaju u prvom stepenu takmičenja. Prema riječima Prolića, N/FS BiH se nije još uvijek konsultovao sapremijerligašima oko eventualnog pokrivanja stadiona VAR-om.

“Nismo još pričali, ali nema sumnje da će klubovi biti za. Zašto ne?! Pa to bi i njima itekako pomoglo i sudijske greške svelo na minimum. VAR bi i na našim stadionima sudijama umnogome olakšao posao prilikom donošenja krucijalnih odluka”, izjavio je Prolić.

– Prolić ranije nije bio za VAR –

Kao dugogodišnji sudija još u Prvoj ligi SFR Jugoslavije, ali i dugogodišnji uposlenik sudijske organizacije N/FS BiH, priznaje, nije ranije podržavao primjenu VAR tehnologije.

“U početku sam bio protiv, mislio sam da će fudbal postati igra kao kada se djeca igraju na PlayStationu. Mislio sam, bit će puno prekida i zadržavanja. Međutim, uvjerio sam se da se može brzo reagovati i na terenu uz pomoć VAR-a. Ono što je posebno dobro je da i dalje odlučuje ljudski faktor. Dakle, glavnom sudiji se prepušta uloga prilikom odlučivanja, a VAR je samo pomoć. VAR se pokazao kao dobro rješenje i vjerujem da će kroz nekoliko godina biti nezaobilazna stvar na utakmicama u cijelom svijetu, tako i kod nas u BiH”, rekao je Prolić, koji smatra da se posljednjih godina suđenje na mečevima Premijer lige BiH veoma popravilo:

“Neću reći da nije bilo određenih grešaka pa i onih većih, ali kod nas se dizala prašina i oko nekih manjih grešaka pa i onda kada sudije nisu griješile, kako je kome i kada odgovaralo. Svjedoci smo velikih sudijskih grešaka i na najjačim takmičenjima u reprezentativnom i klupskom fudbalu. Radi toga je VAR pun pogodak. Ali? Neki kada hoće znaju kritikovati i očigledne ispravne odluke sudije koje su potkrepljenje i snimcima VAR-a. Teško je uvijek svima ugoditi, no svako realan mora priznati da se nivo suđenja na stadionima u BiH, uz određene greške i vinovnike koji su kažnjavani, popravio posljednjih sezona. Iz godine u godinu suđenje u Premijer ligi BiH sve je bolje”, smatra Prolić.