Proljeće 2020. godine toplije nego inače: Evo kakvo nas vrijeme čeka

Prema prognoznim modelima, proljeće (1. mart – 31. maj 2020.) bi u Bosni i Hercegovini trebalo da bude toplije u odnosu na prosječnu temperaturu zraka za period 1981.- 2010. godine.

Veće pozitivno odstupanje temperature zraka očekuje se u aprilu. Vjerovatnoća ostvarenja prognoze je umjerena i kreće se nešto više od 40 posto.

”Proljeće 2020. godine u poređenju s istim razdobljem prošle godine, trebalo bi biti približnih temperaturnih vrijednosti ili blago toplije. Iako se prognozira toplije nego što je uobičajeno, u prognoziranom razdoblju očekuju se i prodori hladnijih zračnih masa sa sjevera kontinenta, koji bi mogli donijeti znatno niže temperature zraka od prosječnih”, prognoze su meteorologa Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine (FHMZBiH).

Podsjećaju i kako kasni mrazevi nisu isključeni, a očekivani broj mraznih dana (minimalna temperatura zraka ispod nula stepeni) u Bosni tokom proljeća 2020. manji je od 12, a na području južne Hercegovine mraz se ne očekuje.

Prognoza padavina u odnosu na prognozu temperature zraka, na dugo vremensko razdoblje je manje pouzdana, tako da se mora uzeti s većom dozom rezerve. U naredna tri mjeseca ukupna količina padavine bi trebala biti u granicama višegodišnjeg prosjeka ili nešto viša. Raspored padavina prema dostupnim prognostiĉkim materijalima bit će neujednačen, a najviše padavina izgledno je u prvoj dekadi marta i pred kraj aprila.

Očekivane ukupne količine padavina trebale bi biti veće u odnosu na proljeće 2019. godine. Dostupni prognostiĉki materijali za podruĉje Bosne i Hercegovine, po pitanju padavina, predviđaju malu (oko 40 posto) vjerovatnoću ostvarenja prognoze. Tokom prognoziranog razdoblja nisu iskljuĉena duža razdoblja bez padavina kao i kraća razdoblja sa većom količinom padavina.

Anadolija