Proljeće bez alergije

alergija
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Suzne oči, curenje nosa i kihanje tipični su simptomi alergije koja s prvim danima proljeća počinje mučiti sve koji pate od peludne groznice. Stručnjaci su ponudili nekoliko savjeta kako ublažiti alergije.

Zdrave masnoće

Izbjegavajte sirovo voće – Vrlo je lako moguće da pelud s alergenskih biljaka i stabala dođe na povrće i voće koje dozrijeva u isto vrijeme i tako dolazi do alergijskih reakcija. Zato bi sirovo voće i povrće trebali izbjegavati ili ga guliti prije konzumacije.

Povećajte unos omega-3 masnih kiselina. Omega-3 masne kiseline su zdrave masnoće i imaju vrlo povoljan učinak na vaše zdravlje, a najviše ih ima u plavoj ribi, algama, plodovima mora te orašastim plodovima i sjemenkama. One smanjuju upalnu reakciju, jačaju imunološki sistem i pomažu kod alergija. No da bi osjetili minimalan učinak potrebno je pojesti mnogo ribe, pa se zbog toga preporučuje unos omega-3 masnih kiselina putem dodataka prehrani.

Povećajte unos probiotika – Neuravnoteženost zdravih bakterija u organizmu glavni je razlog povećanja alergija, pa je povećani unos probiotika (dobrih bakterija) u organizam od velike važnosti. Najviše ih ima u jogurtu, kefiru i ostalim fermentiranim mliječnim proizvodima.

Kamilica i kopriva

Koristite biljne lijekove – Kamilica ima protuupalana svojstva koja pomažu kod suhih očiju. Da bi spriječili njihovo peckanje, na očima držite tri do pet minuta ohlađene vrećice čaja od kamilice. Kopriva djeluje kao antihistaminik koji pomaže u ublažavanju simptoma alergije kao što su kihanje i svrbež očiju. Kako bi ublažili simptome pijte čaj od lišća koprive. Čaj od majčine dušice liječi kašalj izazvan alergijom i ublažava upaljeno grlo dok đumbir ublažava iritaciju upaljenog grla, a posebno je koristan u kombinaciji s medom.

Ispiranje nosa i vitamin C

Kod ispiranja slana voda čisti sve nečistoće, uklanja alergene iz nosa, vlaži sluznicu te ublažava simptome alergije. Također, povećajte unos Vitamina C jer on kao prirodni antihistaminik ublažava alergijske reakcije. Antihistaminik je tvar koja suzbija učinak histamina – glavnog uzročnika u razvijanju alergijskih reakcija i jača imunitet.

Također, simptome kod kuće je moguće ublažiti ispravnim prozračivanjem kojim se spriječava ulazak peludi u stambeni prostor. Ako živite u gradu ne otvarajte prozore navečer kada je koncentracija peludi najveća, a ako živite izvan grada tada za vas vrijedi obrnuto.

Prevencija

Što još možete učiniti za prevenciju pojave simptoma? Stručnjaci preporučuju:

– Izbjegavajte odlazak u prirodu za vrijeme sunčanog i vjetrovitog dana.

– Za šetnju prirodom izaberite dan nakon kiše jer su tada koncentracije peludi u zraku najniže.

– Nakon svakog dolaska kući operite ruke.

– Za vrijeme najvećih alergija češće perite kosu i tuširajte se.

– Često četkajte i perite kućne ljubimce jer se pelud nakuplja u njihovim dlakama.

– Boravite u zatvorenim i klimatiziranim prostorima.

– Pratite peludni kalendar.

– Posteljinu mijenjajte barem jednom sedmično, a perite ju na visokim temperaturama

– Redovito perite zastore oko tuša ili kade jer vlaga i plijesan mogu biti okidači za napada alergije ili astme

Ako se simptomi alergije s vremenom pogoršaju, traju duže vremena ili niste sigurni patite li od prehlade ili alergije preporučujemo odlazak ljekaru.