Portal 072info

Proljeće i ljeto najdepresivnije doba godine

Suprotno mišljenju da je vrijeme praznika najdepresivnije “Googleov indeks očaja”, koji je sastavio Vašington Post pokazuje da se pojmovi depresija, tjeskoba, bol, stres i umor najviše “pretražuju” u proleće i ljeto.

Pretraživanja pokazuju da se tih pet pojmova najviše javljaju u proleće i ljeto i drastično se smanjuju za vrijeme praznika, prenose elektronski mediji.
Vreme božićnih praznika je prema ovom istraživanju najmanje depresivno u toku godine, a u stopu ga prati Nova godina, dok je najgori dan u prošloj godini bila jedna srijeda u aprilu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ljudi su depresivniji tokom nedelje nego preko vikenda, a u čitavoj godini utorci i srijede izjednačeni su u bitci za najgori dan. Tek nakon toga dolaze ponedjeljak, pa četvrtak.

Kada je riječ o pojedinačnim pojmovima, bol i tjeskoba najčešće se javljaju ponedeljkom, stres i depresija utorkom, a umor srijedom.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pretraživanja svih pojmova naglo opadaju pred vikend i ponovo se povećavaju u nedelju, a primećeno je i da se razlike u odnosu sedmice i vikenda smanjuju u julu.

U martu i aprilu usponi i padovi između pretraživanja su dosta veći.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Stručnjaci kažu da su navedeni rezultati očekivani, jer završetak ljeta ljude čini depresivnijima u jesen, a u proleće su za to zaslužni duži dani koji poremete hemijsku ravnotežu u tijelu.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME