Promašena politika

Dok se prebrojavaju glasovi, postepeno sklapaju postizborne koalicione križaljke, pokušava razumjeti suština odluka Kristijana Šmita (Christian Schmidt) i razmjenjuju optužbe ko je izdajnik, a ko ne, ko je protiv kojeg od tri konstitutivna naroda i ko će koga diskriminirati, BiH ostaje bez stanovnika, svoje mladosti i budućnosti.

Godinama već demografi ukazuju da je to, a ne bilo šta drugo, gorući problem koji će nam doći, a i sada dolazi na naplatu.

Promašene politike, zaokupljene isključivo vlastitim interesima, pozicijama i beneficijama, nakon rata su iz države otjerale pola miliona stanovnika. Svjesne više nego zabrinjavajućeg trenda, ne žele čak ni prikupiti i objaviti zvanične podatke, koji bi ilustrirali nacionalnu katastrofu, pa se ovakvim podacima bave i na njih upozoravaju samo demografi i nevladine organizacije poput Unije za održivi povratak.

Međutim, prema podacima UN-a, BiH je zvanično ove godine postala prva zemlja u svijetu po procentu smanjenja broja stanovnika. Ni podaci o drastičnom padu broja upisanih učenika i studenata nisu zabrinuli one koji prebrojavaju pripadnike konstitutivnih naroda i ostalih. Svakome ko barem na trenutak razmišlja o budućnosti u ušima još odzvanjaju podaci prema kojima je broj studenata na bh. univerzitetima u posljednjih desetak godina prepolovljen.

Primarni uzrok, potvrdio je i rektor Fakulteta političkih nauka Sead Turčalo, predstavlja odlazak velikog broja mladih, pa danas “ne možete imati studenta ako niste imali srednjoškolca”. A mladi ne odlaze, već bježe od košmara u koji su svakodnevicu u BiH pretvorile štetočine koje već decenijama vladaju po istoj matrici sukoba o svemu osim o pozicijama i plijenu.

Egzodus ubrzavaju i isti narativi nakon ovih izbora, po kojima nam sada zlo želi cijela kugla zemaljska, i Šmit, i Brisel, London i Vašington, Beograd, Zagreb i Moskva se podrazumijevaju, svi su protiv ove zemlje, osim pijavica koje na vlasti ne mogu opstati zahvaljujući rezultatima i napretku, već lažima, sukobu i strahu.

Uzalud ekonomski stručnjaci pitaju ko će u zemlji staraca sutra finansirati penzione i druge fondove, džaba prazne kuće i stanovi, sela i gradovi širom BiH, pa i upozorenja da nam već nedostaje radnika i apeli poslodavaca da im treba uvoz radne snage.

Avaz