Promijenite način razmišljanja i riješićete svaki problem!

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

slika

Vrlo često, pokušavajući da riješite neki problem zaglavite na stranputici. Za to je odgovoran ustaljen pristup svakom problemu, koji se ogleda u sastavljanju liste za i protiv ili korištenju opcije pitaj prijatelja za savjet. Zato vam mi donosimo niz stavki univerzalnog pristupa svakom problemu, koji neminovno vodi ka najboljem rješenju.

Rješavajte problem onda kada vam se čini da ste najmanje sposobni za to

Bez obzira o kakvom problemu je riječ, prihvatite se njegovog rješavanja u vrijeme obično predviđeno za aktivnosti sasvim druge vrste. Na primjer, ukoliko ste navikli na dugo izležavanje poslije buđenja i ispijanje jutarnje kafice uz facebook ili TV, ovaj put se odmah po buđenju pokušajte pozabaviti vašim problemom. Zašto je ovo učinkovit metod? Preopterećenost nikad ne donosi najučinkovitije rješenje, zato u vremenu kada ste naviknuti da imate manje oštar fokus dolazite do kreativnijih rješenja.

Skicirajte svoj problem

Ukoliko se mučite pitanjem na koji ispit izaći, a koji ostaviti za idući rok, krenite od stavljanja na papir svih aktuelnih ispita. Povežite ove ispite sa brojem sati koji vam je potreban da ih pripremite, uz dodatak ostalih obaveza koje se očekuju da ispunite tokom semestra. Rješenje će se neizbježno nametnuti. Zašto je ovo učinkovit metod? Ako ilustrirate svoj problem, lakše ćete uočiti načine za njegovo rješavanje.

Napravite pauzu od razmišljanja

Zapeli ste u pronalasku rješenja; ne ide, pa ne ide. Satima buljite u ekran računara, ali i dalje ne razumijete kako dovršiti tu skicu. Ovo je najbolji trenutak za predahnuti uz šoljicu kafe, druženje sa prijateljima, trčanje ili toplu kupku. Zašto je ovo učinkovit metod? Aha! efekt se najčešće događa kada ste na pauzi od mozganja o problemu. Na ovaj način dozvoljavate umu da „radi u pozadini“, prikupljajući fragmente informacija koje su lebdjele okolo, sklapajući ih u rješenje.

Izađite iz svoje zone komfora

Otiđite na mjesto na kojem obično ne razmišljate o problemima; posjetite internet kafe ili otiđite na izlet. Zašto je ovo učinkovit metod? Kako podsvjesno povezujemo mjesto sa iskustvom, promjena okoline može biti ključ za pronalazak rješenja. Na ovaj način se može povećati sposobnost inovativnog razmišljanja, te u konačnici dovesti do iznalaska novih rješenja.