Portal 072info

Promijenite svoj život: 20 stvari koje moramo pustiti kako bi živjeli sretno i zadovoljno

Nalazite se u zamišljenom letećem balonu. Tu ste samo vi i sve stvari koje posjedujete. Nešto pođe po zlu i počnete brzo da gubite visinu. Udarićete u zemlju za manje od deset minuta ukoliko brzo nešto ne smislite…

Jedino rješenje je riješiti se viška težine i izbaciti barem pola vaših stvari. Ili to ili ćete se srušiti. Gledate u stvari i oklijevate nekoliko sekundi, ali onda učinite ono što morate i počinjete da bacate stvari koje ste sakupljali pola svog života. Teret postaje lakši, padanje se zaustavlja i polako se opet vraćate u normalni let. Osjećate veliko olakšanje.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ovakva se situacija događa svima nama, ali u manje dramatičnoj verziji. Vezujemo se za stvari koje smo nakupili tokom godina. Neke od njih imaju praktičnu vrijednost. Za neke od njih smo samo sentimentalno vezani. A neke od njih su jednostavno nagomilani nered.

S našim mentalnim životom se događa ista stvar. Nosimo puno stvari u našim glavama tokom godina. Nosimo sa sobom životne priče, emocionalne vezanosti, uvjerenja i druge stvari koje se godinama razvlače u našim umovima. Neke od njih su beskorisne ideje koje nam značajno oduzimaju energiju.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Neke od njih su emocionalni ostaci iz teških trenutaka naše prošlosti. Neke su samo uvjerenja za koja smo se vezali bez očiglednog razloga. A neke su samodestruktivne navike i strahovi.

Ako ste u letećem balonu, koje od ovih mentalnih blokada trebate pustiti? Pogledajte listu od 20 stvari. Znate za još neke?

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pustite vezanost – Prema budističkoj filozofiji, vezanost je korijen problema. Vežemo se za sve vrste stvari, čak i neke najbanalnije. Jeste li i vi vezani za nešto? Koliko? Da li vas to spriječava u nečemu? Patite li zbog toga? Pogledajte jasno u to, razbijte tu iluziju i znajte da se svaka vezanost može odvezati.

Pustite osjećaj krivice – Krivica nema nikakvu funkciju. Razmislite, što vam ona može i kako riješiti? Samo vas drži kao u zatvoru tuge.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pustite negativno razmišljanje – Pesimističke misli i negativni stavovi vas drže u mračnoj auri koja prožima sve što radite. Opasno je biti u njoj. Znajte da misli utiču na svijet oko nas.

Pustite samokritiku – Puno puta smo sami sebi kost u grlu. Kritikujemo sebe u najboljoj namjeri ali i pređemo granicu. Kritikovanje se onda preokrene u obeshrabrujuće poruke. Pustite ih i budite blagi i nježni prema sebi.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pustite predrasude – Predrasude vas čine ogorčenima. Smanjuju granice mogućnosti značajnog povezivanja s drugima.

Pustite prisilno razmišljanje – Da li se držite nečeg jer osjećate da tako treba da činite bez očiglednog razloga? Vrijeme je za iskreno sagledavanje nuspojava.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pustite potrebu za tuđim odobrenjima – Imamo naviku da tražimo odobrenja od drugih. To ponašanje ukazuje na potrebu skretanja pažnje na sebe, ali i prijeti našoj samouvjerenosti i integritetu.

Pustite ograničavajuća uvjerenja – Većina naših granica su samonametnute. Život nije osmislio granice. Naša uvjerenja jesu. Naučite da prepoznate ona uvjerenja koja ograničavaju vaše mogućnosti djelovanja i pustite ih.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pustite zamjerke – Zamjerke su loše po srce. Ako ih dugo zadržavate i ako ih ima mnogo, zaista možete da ugrozite i svoje zdravlje. Istraživanja pokazuju postojanje povezanosti između bolesti srca i emocija poput ljutnje i zamjeranja.

Pustite stav “Sutra ću to učiniti” – ovo je taktika odlaganja u vašoj podsvjesti koja vas spriječava da obavite važne zadatke. Pokušajte to da promjenite i bar dio zadatka učinite danas.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pustite zabrinjavajuće misli – One nastaju iz straha od nepoznatog i nesigurnosti u vezi s budućnošću. Misao kako se neka neugodnost može dogoditi je samo nestvarna misao koju smo sami stvorili. Zapitajte se da li je ta misao utemeljena na stvarnim činjenicama?

Pustite ljubavne rane – Rani u srcu od prošle ljubavi treba nekada i duže vremena da zacijeli. Vaše srce je zaključano dok vaš um vrti istu misao cijelo vrijeme. U tom bolu u srcu treba spoznati da ne patite zbog gubitka, već zbog ideje koju imate u glavi o gubitku.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pustite ružna sjećanja – Ponekad se sjetimo neprijatnih stvari koja bude u nama tugu. Ta ružna sjećanja utiču na nas u sadašnjosti. Neka ostanu tamo gdje i pripadaju – u prošlosti.

Pustite nepotrebne stvari – Vežemo se i za stvari svih vrsta. Ponekad napravimo u svojim životima nered od nepotrebnih predmeta. Pustite ih i pojednostavnite sredinu u kojoj živite i radite.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pustite loše društvo – Ako imate oko sebe ljude koji su neiskreni, zavidni, izrazito pesimistični ili obeshrabrujući, napravite distancu od njih.

Pustite ideju da ste vi rezultat svoje prošlosti – Jedna učestala greška u koju upadnemo je uvjerenje kako smo mi rezultat naših iskustava u prošlosti. To nam ograničava pogled u budućnost, jer ostajemo u uvjerenju kako budućnost može biti samo ista kao i prošlost. Neke stvari su nepromjenjive, ali mnoge su još uvijek u vašim rukama.

Pustite poistovjećivanje s poslom ili drugim ulogama – Ovo je jedan od rizika modernog života. Kako razne uloge postaju sve specifičnije, počinjemo da se ponašamo kao da smo mi sami te uloge. Zbog takvog odnosa, gubimo uvid u našu pravu prirodu.

Pustite loše navike – Navike su ponašanja koja iznova ponavljamo, a ona vas mogu spriječiti ili ometati u korisnom i produktivnom djelovanju. To može biti bilo šta – od previše gledanja televizije ili prejedanja do uzimanja droga i sličnih opijata.

Pustite lično shvatanja života i stvari oko vas – Često smo emocionalno uznemireni jer interpretiramo riječi ljudi iz vrlo subjektivnog gledišta. Kada prihvatamo stvari lično postajemo uznemireni, povređeni i razočarani. Kada gledamo na život s više objektivnog gledišta ostajemo emocionalno balansirani i usredsređeni na ono što je važno.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pustite gledanje na sat – Vrijeme je jedan od najvećih izvora stresa. Ipak, ne vrijeme samo po sebi, već naše shvatanje vremena. Ponekad se osjećamo zarobljeni u konceptu vremena čak i kad se odmaramo. To uništava našu slobodu i prostor. Naučite kako da provedete nešto vremena bez svjesnosti o vremenu. Upravo to će biti oslobađajuće i u produktivno.

Podijelite članak
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME