PROMO | Amir Ismić (SDA) za Skupštinu ZDK

Amir Ismić rođen je 1973. godine u Zenici. Osnovno i srednje obrazovanje završava u rodnom gradu, a 1991. godine zapošljava se u Rudnicima Zenica – Stara Jama, na poslovima kopača na širokom čelu. Po izbijanju agresije na RBiH sa 19 godina prijavljuje se kao dobrovoljac u jedinicu Samostalni diverzantski bataljon III Korpusa, gdje je 1993. godine prilikom izvođenja borbenog zadatka teško ranjen i pritom je izgubio desnu ruku i oko, a na ljekarskoj Komisiji proglašen je 100% ratnim vojnim invalidom.

Za ispoljenu hrabrost i doprinos u odbrani od agresije odlikovan je najvećim ratnim priznanjem značkom Zlatni  ljiljan, a tokom rata prozveden je u čin kapetana Armije Republike Bosne i  Hercegovine.

Prijeratne planove da upiše studije rudarstva u Tuzli odgađa zbog učešća u odbrani od Agresije na RBiH, a 1996. godine, bez obzira na teški invaliditet upisuje Fakultet političkih nauka u Sarajevu, kojeg uspješno završava 2002. godine,

Kao profesor želi se dodatno usavršavati tako da 2014. godine na Filozofskom fakultetu u Tuzli  sa prosjećnom ocjenom 9.00 stiče zvanje  magistra historijskih nauka Bosne i Hercegovine.

Trenutno je doktorski kandidat a uža naučna oblast istraživačkog rada Amira Ismića je genocid nad Bošnjacima tokom Agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu 1992-1995. godine.

Dugi niz godina aktivan je u nevladinom sektoru:

1. Član je uprave i igrač najtrofejnijeg sportskog kolektiva u gradu Zenica kluba sjedeće odbojke  Zenica 92
2. Prvi predsjednik Skupštine i član Saveza slijepih  boraca Ze Do Kantona
3. Osnivač i predsjednik je udruženja Kluba paraolimpijskih sportova „Baton“ Zenica, laureata  Nagrade grada Zenice  za 2018. godinu.  

 

Član Stranke demokratske akcije je od 1994. godine.  

Prethodni članakEvo kakvo nas vrijeme očekuje danas
Sljedeći članakNavijači Čelika naljutili investitora: Brzo ste zaboravili prošlu sezonu