PROMO | Amir Ismić (SDA) za Skupštinu ZDK

PROMO | Amir Ismić (SDA) za Skupštinu ZDK

Amir Ismić rođen je 1973. godine u Zenici. Osnovno i srednje obrazovanje završava u rodnom gradu, a 1991. godine zapošljava se u Rudnicima Zenica – Stara Jama, na poslovima kopača na širokom čelu. Po izbijanju agresije na RBiH sa 19 godina prijavljuje se kao dobrovoljac u jedinicu Samostalni diverzantski bataljon III Korpusa, gdje je 1993. godine prilikom izvođenja borbenog zadatka teško ranjen i pritom je izgubio desnu ruku i oko, a na ljekarskoj Komisiji proglašen je 100% ratnim vojnim invalidom.

Za ispoljenu hrabrost i doprinos u odbrani od agresije odlikovan je najvećim ratnim priznanjem značkom Zlatni  ljiljan, a tokom rata prozveden je u čin kapetana Armije Republike Bosne i  Hercegovine.

Prijeratne planove da upiše studije rudarstva u Tuzli odgađa zbog učešća u odbrani od Agresije na RBiH, a 1996. godine, bez obzira na teški invaliditet upisuje Fakultet političkih nauka u Sarajevu, kojeg uspješno završava 2002. godine,

Kao profesor želi se dodatno usavršavati tako da 2014. godine na Filozofskom fakultetu u Tuzli  sa prosjećnom ocjenom 9.00 stiče zvanje  magistra historijskih nauka Bosne i Hercegovine.

Trenutno je doktorski kandidat a uža naučna oblast istraživačkog rada Amira Ismića je genocid nad Bošnjacima tokom Agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu 1992-1995. godine.

Dugi niz godina aktivan je u nevladinom sektoru:

1. Član je uprave i igrač najtrofejnijeg sportskog kolektiva u gradu Zenica kluba sjedeće odbojke  Zenica 92
2. Prvi predsjednik Skupštine i član Saveza slijepih  boraca Ze Do Kantona
3. Osnivač i predsjednik je udruženja Kluba paraolimpijskih sportova „Baton“ Zenica, laureata  Nagrade grada Zenice  za 2018. godinu.  

 

Član Stranke demokratske akcije je od 1994. godine.  

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica