Promocija knjige „Tajne terapijske vještine“ Elharuna Selimovića

Promocija knjige „Tajne terapijske vještine“ Elharuna Selimovića

clanek-668

Knjiga "Tajne terapijske vještine“ autora mr.sci. Elharuna Selimovića, jednog od vodećih kliničkih psihologa u BiH i šire, večeras će biti predstavljena u organizaciji BZK "Preporod“ ZDK.

Tema knjige je kombinacija psihoterapije i islama u liječenju, jer, kako je za Fenu kazao Selimović, metode sa Zapada su manjkave i nedostaje im duhovni pristup, a za klijenta su u nekoj terapiji vrlo važna pitanja koja daju smisao životu – 'zašto sam ovdje?, što želim od života?, što je svrha života?, gdje je izvor smisla mog života?

Dobri odgovori na ova pitanja, kako navodi, daju smisao životu, a potraga za smislom je prastaro životno pitanje.

„Doseći smisao kada je otuđenje od ljudi, od samoga sebe danas dostiglo vrhunac, jeste cilj svake terapije“,  kaže Selimović.

Ističe da je čovjek bolestan i depresivan zato što je otrgnut od suštine bića svog u kojem je ta duhovnost utamničena te, kako je u knjizi kazao, "ječi i čeka“.

„Nastojao sam u knjizi, pored toga što sam ponudio određena rješenja i primjera iz prakse o konkretnim pacijentima s kojima sam radio, ponuditi novi pristup kako se ta duhovnost može iskoristiti u praksi – naglasio je Selimović.

Kaže da se duhovnost može iskoristiti i danas, jer psihoterapija bez duhovnosti nema smisla, "prazna je i suhoparna, bez srca i necjelovita", te psihoterapeut mora uzeti u obzir i duhovni život klijenta.

Promocija knjige "Tajne terapijske vještine“ bit će promovirana u 19 sati u prostorijama BZK "Preporod“ Zenica.

Izdavač knjige je Fondacija "Lijepa riječ“ iz Konjica.

Elharun Selimović rođen je 2. septembra 1961. u Žepču, BiH. Osnovnu školu završio u Žepču, a gimnaziju u Zavidovićima. Na Odsjeku za psihologiju u Zagrebu završava studij psihologije, kao jednopredmetne grupe nauka. 

Publicirao je knjige: “Opća psihologija”, “Osnovi razvojne i pedagoške psihologije”, udžbenik za srednje škole “Opća psihologija”. Istražujući veze između religije i nauke, napisao je knjige: “Ogledi o duši”; “Čudesna nemoć napetosti” .

Godine 2007. uspješno je odbranio magistarski rad na Odsjeku za psihologiju u Sarajevu na temu silovanja u ratnim i mirnodopskim okolnostima, i stekao naučni stepen magistra psiholoških nauka.

Od 1996. godine pa do danas radi kao klinički psiholog u Općoj bolnici Konjic.

IZVOR: Fena

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE