Promovirana knjiga „Genocid, istina o genocidu u BiH“ (FOTO)

Promovirana knjiga „Genocid, istina o genocidu u BiH“ (FOTO)
FOTO: Benjamin Hazić
FOTO: Benjamin Hazić
FOTO: Benjamin Hazić

U prostorijama Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ večeras je promovisana knjiga autora Smaila Čekića pod nazivom „Genocid, istina o genocidu u Bosni i Hercegovini“.

Promocija je održana u organizaciji BZK Preporod, a na ovoj književnoj večeri prisutnima su se obratili prof. dr. Safet Halilović, profesor na Fakultet političkih nauka u Sarajevu, Enes Kujundžić, profesor na Filozofskom fakultetu u Zenici, prof. Dr. Ismet Dizdarević, te sam autor Smail Čekić. 

Promociju je vodio Faruk Kadrić.

„Zadovoljstvo mi je što sam ovdje sa vama iz više razloga, ali najviše zbog razgovora o genocidu, ova knjiga govori o genocidu, a za nju je poslužilo mnogo hiljada dokumenata i dokaza, te veliki broj istraživanja“ istakao je Halilović. 

Dodao je također, da su se vršila velika istraživanja te da se ispitivalo u 14 općina sve vezano za genocid, a naručito za onaj najveći, u Srebrenici. 

„Knjizi sam pristupio iz jake vizure, jer ovakva knjiga to zaslužuje. Tokom rata 1993. godine radio sam u Nacionalnoj biblioteci koja je bila jedna od žrtava genocida, samo na drugi način. Bosna i Hercegovina je time izgubila veliko blago i velika umjetnička i književna djela“, istakao je profesor Enes Kujundžić, koji je također s velikim žarom isticao vrline ove velike knjige. 

Knjiga je sačinjena iz tri cjeline: „Istina o genocidu“, „Opravdanje i neopravdanje za genocid nad Bošnjacima“ i „84 priloga različitog sadržaja“. 

„Ovo je jedno savršeno djelo. Iza njega stoji 20 godina nesprestalnog rada o genocidu u Bosni i Hercegovini“, dodao je prvi psiholog u našoj zemlji Ismet Dizdarević. 

Kako svaka promocija knjige završi gov orom autora i krivca svakog takvog susreta, tako je i večeras Smail Čekić istakao „Tužan sam kao i mnogi među nama jer govorimo o genocidu, o zločinu, o najtežem zločinu u čovječanstvu u jednoj zemlji.“. 

Veliku zahvalnost Čekić je uputio Preporodu Zenica na organizaciji ove promocije, kao i promotorima, ali i gradonačelniku Zenice, Husejinu Smajloviću te Edinu Begaoviću, Sulji Brovini i mnogim drugim ljudima koji pomažu i koji su pomogli u ovom projektu koji se na kraju nazvao genocid.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

POVEZANE OBJAVE