Promovisan projekat “Centar 72: Sarađujem s mojom općinom”

Podijelite vijest

ZenicaNOCNA

Građani Zenice sada su u mogućnosti postavljati pitanja, slati sugestije i primjedbe i općenito komunicirati sa upravom putem platforme Centar 72. Klikom na ikonu Centar 72 na stranici www.zenica.ba moguće je poslati tekstualni i slikovni sadržaj kojim se pobliže objašnjava lokacija gdje je građanin uočio određenu pojavu. Obaveza Općine i Centra 72 je se da u roku od tri radna dana (72 sata) očituje i ponudi odgovor i pojašnjenje. Na ovaj način općinska uprava je među prvima u BiH otvorila dodatni kanal komunikacije s građanima u namjeri da rad organa uprave postane još otvoreniji i transparentniji.

Projekat su predstavili Dževdana Brajić, direktorica Stručne službe Vijeća i Načelnika i Damir Mehmedbašić, izvršni direktor Fondacije “Centar za zastupanje građanskih interesa”.

Na današnjem susretu s novinarima predstavljen je još jedan važan projekat iz oblasti informatičkih sistema i interneta. Radi se o zajedničkom projektu Općine Zenica i firme Telemach prema kojem bi u prvoj fazi uže gradsko jezgro bilo pokriveno 4-satnim besplatnim bežičnim pristupom na internet. Prema dogovoru, Općina obezbjeđuje infrastrukturu, a Telemach opremu i konekciju. U prvoj fazi će biti pokriveno sedam lokacija, a planira se dalje proširenje ove usluge.

Projekat su predstavili Esad Bektaš direktor Telemacha i Sulejman Zlotrg, stručni savjetnik za informatičke sisteme u Općini Zenica.