Pronađen još jedan čamac od 300 godina

Pronađen još jedan čamac od 300 godina

v113746

Čamac, čija se starost procjenjuje na više od 300 godina, pronađen je na dnu rijeke Save, oko šest kilometara nizvodno od Brčkog.

Riječ je o čamcu “dvodub”, koji je predviđen za dva veslača.

Predsjednik Ronilačkog kluba “Nemo” Neđo Mićić – Tulija rekao je da je ovaj primjerak, koji je većim dijelom bio zatrpan muljem, dug sedam metara i isklesan iz jednog komada drveta.

“Mi smo ga od jutros oslobađali od mulja i on je na dnu u cjelini, ali kada smo ga pokušali izvući na površinu ispostavilo se da je jako porozan, jer se lomi”, kaže Mićić.

Šef vladinog Odjeljenja za javnu bezbjednost Uroš Vojnović posjetio je danas lokalitet gdje je pronađen čamac i izrazio spremnost da pomogne oko stavljanja ovog plovila u funkciju eksponata.

“Ovaj čamac `dvodub` bez sumnje ima istorijsku vrijednost za grad Brčko, tako da će biti dobro da ga pogledaju i turisti”, rekao je Vojnović.

On je istakao da prethodno treba obezbijediti sve uslove za njegovo uspješno konzerviranje i da će konsultovati relevantne institucije koje se bave konzerviranjem ovakvih predmeta.

Do tada će čamac ostati na dnu, s obzirom da bi u dodiru sa vazduhom njegovo ionako loše stanje bilo znatno pogoršano.

Prošle godine članovi kluba pronašli su nedaleko od Savskog mosta u Brčkom isti čamac, ali “jednodub”, dug oko tri metra, i za koji pretpostavlja da je “savremenik” čamca koji je danas pronađen.

Izvor: Cafe.ba / Srna

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica