Pronađena jedna od najvećih masovnih grobnica

Pronađena jedna od najvećih masovnih grobnica

130906079.1_xl

U okolini Prijedora na lokalitetu Tomašica, razotkrivena je još jedna masovna grobnica sa izuzetno velikim brojem žrtava. Prve procjene govore da je ovo jedna od najvećih masovnih grobnica u Bosanskoj Krajini, u kojoj se nalaze žrtve koje su otkrivena u posljednjih 10 godina, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.
Pomenuta masovna grobnica bila je skrivena i to vještačkim nasipima zemlje, a detaljnim kopanjem otkriven je čitav i veliki sloj tla, od nekoliko metara, koji je bio sklopljen od nagomilanih posmrtnih ostataka.

Na terenu se već nalaze nadležni organi iz Tužilaštva, kao i istražitelj Tužilaštva BiH, gdje koordinira rad svih osoba uključenih u proces ekshumacije.
Prema procjenama nadležnih broj žrtava zakopanih u ovoj masovnoj grobnici je sve veći, a  prema prvim vizuelnim procjenama, govori se o više desetaka žrtava, ali za sada tačan broj i identitet žrtava, bit će tek naknadno utvrđen i to kada se odrade detaljna iskopavanja i utvrđivanja identiteta, prema raspoloživim forenzičkim metodama i procedurama.

Prema prikupljenim dokazima u masovnoj grobnici su tijela žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti i to sa područja Prijedora i bliže okoline, koja su ubijene u ljeto 1992. godine. Kako se ističe iz Tužilaštva, radi se o do sada jednoj od najvećih masovnih grobnica i to na području Bosanske krajine.

Tužilaštvo BiH i ostale institucije uključene u proces ekshumacije poduzimaju velike i  intenzivne aktivnosti na osiguranju navedene lokacije te organiziranju procesa iskopavanja žrtava, njihove dalje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanja identiteta. Proces ekshumacije se nastavlja, navodi se iz Tužilaštvu BiH.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica