Portal 072info

Pronađena nova vakcina protiv HIV-a?!

Vakcina djeluje na majmunima. Može li pomoći i ljudima?

Kod majmuna vrste rhesus macacus nova vakcina uspjela je spriječiti infekciju HIV-a, majmunske inačice ljudskoga virusa humane imunodeficijencije, odnosno HIV-a.

Francuski i kineski istraživači otkrili su novu formulu koja suzbija imunološku reakciju tijela na tu bolest. Tradicionalni lijekovi djelovali su na način da se imunološka reakcija pojača, a nova vakcina sprječava prepoznavanje stanica HIV-a kao stanica neprijatelja, piše Nam.
Virus HIV-a u čovjekovom tijelu razmnožava se upravo pomoću stanica imunološkog sistema koje ga napadaju. Nova vakcina omogućuje da se virus u tijelu u prepozna, ali suzbija imunološku reakciju. Obrambene stanice ga ne napadaju, pa se virus ne može razmnožavati.

Za sada se planiraju dva početna istraživanja na ljudima. Kod onih koji nisu zaraženi virusom, pokušat će se utvrditi izaziva li vakcinu jednaku potiskujuću imunološku reakciju. Zaraženi će pacijenti primati vakcinu 6 mjeseci, a bude li tijelo djelovalo kao i kod majmuna, dosadašnja će se terapija u potpunosti zamijeniti novom.

Nova vakcina može se uzimati oralno, no znanstvenici upozoravaju da ne postoji jamstvo kako će cjepivo ljudi jednako djelovati cjepivo kao i majmuni.

dnevnik.hr

Podijelite članak