Propala sjednica GV-a: Ništa od rješenja za “Zenicatrans”, radnici razmatraju daljnje mjere

Propao je još jedan pokušaj da se preduzeće “Zenicatrans” spasi, budući da je prekinuta 7. vanredna sjednica Gradskog vijeća (GV), na kojoj se očekivalo neko rješenje.

Naime, najprije je cijelu stvar ismijao Sinan Gluhić, inače uposlenik Radio-televizije Zenica i, neformalno, urednik televizije, zvanično rukovodilac Službe proizvodnje programa, koji je za vrijeme tehničke probe priredio šou poput onog “Nikad nije kasno”.

Potom je Kasumović, nakon što nije dobio podršku vijećnika da se na dnevni red stavi i budžet za 2020. godinu, napustio sjednicu i pozvao sve uposlenike Gradske uprave i direktore preduzeća da izađu, što su, na kraju, i učinili.

Jasmin Hodžić (SBB), zamjenik predsjedavajućeg GV-a Zenica, ističe da je, nažalost, na kraju sjednice, kada se trebao usvojiti neki zaključak, bio prinuđen da je prekine.

– Mi nismo dobili u pisanoj formi Prijedlog izmijenjenog budžeta, tako da to nismo mogli razmatrati niti usvojiti jer je sve fiktivno. Nažalost, na kraju same sjednice smo ostali bez kvoruma jer je dvoje vijećnika, koji su potpisnici za sazivanje hitne sjednice, napustilo sjednicu – kaže Hodžić.

Radnici “Zenicatransa”, nakon svih dešavanja, ostali su bez komentara. Uništene su sve njihove nade i očekivanja. Potvrdio nam je to Huso Sarvan, predsjednik Sindikata.

– Ni mi više nemamo komentar. Svjedoci ste da ono što ne odgovara gradonačelniku, odmah povuče Gradsku upravu i izađe sa sjednice. Bilo je besmisleno da vijećnici donesu neku odluku, iako jesu za rješenje problema, jer gradonačelnik to neće da ispoštuje – kaže Sarvan.

Najavljuje da očekuju direktora preduzeća da im se obrati, nakon čega će zauzeti stav šta i kako dalje.

– Odlučit ćemo hoćemo li nastaviti obustavu ili ćemo poduzeti radikalnije mjere – štrajk glađu. Imamo, dakle, dvije opcije, nastaviti blokadu Autobuske stanice do konačnog rješenja ili štrajk glađu. Sve je do radnika, što oni odluče, ja ću ispoštovati – zaključio je Sarvan.

Avaz – D.PAŠALIĆ

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE